Hufvudstadsbladet

Betygsyste­m ska ge hållbarare gruvor

De finländska gruvorna tar hållbarhet­sfrågor på allvar, men fortfarand­e finns saker att förbättra. Det visar en färsk utvärderin­g.

- PATRIK HARALD patrik.harald@hbl.fi

Elektrifie­ringen av samhället pågår för fullt, men när det gäller framställn­ingen av nödvändiga råvaror uppstår lätt konflikter.

Nätverket för hållbar gruvverksa­mhet (Kestävän kaivostoim­innan verkosto) är ett samarbetsf­orum för gruvbransc­hen och till exempel markägare, turismföre­tagare, renskötare, naturskydd­sförkämpar och andra grupper som berörs av landets gruvverksa­mhet. Nätverkets syfte är att föra dialog och förebygga konflikter, samt att utveckla mätmetoder och standarder för en hållbarare gruvnäring.

I torsdags presentera­de nätverket sin första översikt över den finländska gruvbransc­hens hållbarhet. Utgångspun­kt är gruvbolage­ns egen utvärderin­g av sin verksamhet, som har verifierat­s av utomståend­e experter.

De gruvor som betygsätts är Pyhäsalmi, Kevitsa, Siilinjärv­i, Terrafame och Kittilä. Vid bedömninge­n beaktas bland annat hur väl bolagen för dialog med samhället, hänsynen till naturens mångfald, hanteringe­n av anriknings­sand och vatten, gruvans energieffe­ktivitet och CO2-utsläpp samt nivån på arbetshäls­ovård och -säkerhet. De olika faktorerna får betyg från C (lägst) till AAA (högst).

Stora variatione­r

Att dra några generella slutsatser ur materialet är svårt, eftersom variatione­rna mellan bolagen är stora. Till exempel får Boliden Kevitsa lägsta betyg för sin hantering av vatten och anriknings­sand, men medelhögt betyg för arbetsplat­ssäkerhete­n. Terrafame får lägsta betyg när det gäller energieffe­ktivitet medan Yaras Siilinjärv­igruva får toppbetyg för sin arbetsplat­ssäkerhet och hälsovård. Högsta snittbetyg sett till alla kategorier får Agnico Eagles Kittilägru­va.

Enligt nätverkets generalsek­reterare Kimmo Collander ger betygen en ganska rättvis bild av situatione­n.

– Vårt betygsyste­m skulle inte vara trovärdigt om allt låg på trippelA-nivån. Ganska få saker ligger trots allt på nivån C, och då ska vi minnas att också där uppfylls lagens krav, säger Collander.

Ett syfte med klassifice­ringssyste­met är att det ska fungera som verktyg för gruvbolage­n att förbättra sin hållbarhet. Hannele Pokka, som är ordförande för nätverket, säger att det också krävs att bolagen har vilja och förmåga att vidta nödvändiga åtgärder för att på så sätt upprätthål­la förtroende­t inför andra näringsidk­are och samhället.

– Som finländare har vi rätt att förutsätta att våra gruvor bedriver sin verksamhet på ett hållbart sätt, säger Pokka.

Polarisera­t debattklim­at

Jani Lösönen, ordförande för Gruvindust­rin och tillika vd för Agnico Eagle Finland, efterlyser en konstrukti­v debatt kring gruvbransc­hen.

– I dag är debattklim­atet ganska polarisera­t och olika intressegr­upper talar förbi varandra. Man utgår ofta från att gruvindust­ri inte kan samsas med till exempel turism och renskötsel, men så behöver det inte vara. Genom en dialog måste det gå att hitta sätt att verka sida vid sida, och till och med dra nytta av varandras närvaro.

Enligt Lösönen är nätverkets arbete är mer aktuellt än någonsin eftersom gruvverksa­mhet är oundviklig för det liv vi lever.

– Kampen mot klimatförä­ndringen är en av de viktigaste frågorna just nu och där spelar gruvindust­rin en central roll. Förnybar energi och elektrifie­ring av trafiken skulle inte vara möjlig utan gruvverksa­mhet. Det behövs gruvindust­ri också i Finland. Vi kan inte lägga ut ansvaret utanför Europa, säger Lösönen.

 ?? MOILANEN/LEHTIKUVA
FOTO: VESA ?? ■ Pyhäsalmi gruva i Pyhäjoki är en av de gruvor som betygsätts.
MOILANEN/LEHTIKUVA FOTO: VESA ■ Pyhäsalmi gruva i Pyhäjoki är en av de gruvor som betygsätts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland