Hufvudstadsbladet

Strålande fjolår för statens ägarbolag

Finska statens aktieinneh­av via ägarbolage­t Solidium utvecklade­s mycket gynnsamt i fjol. Allra bäst gick Nokia.

- PATRIK HARALD patrik.harald@hbl.fi

Det var en nöjd vd Antti Mäkinen som presentera­de statens ägarbolag Solidiums rapport på torsdagen. För helåret 2021 landade avkastning­sprocenten på 33,5. Där ingår värdeöknin­gen plus vinstutdel­ningar.

– Det här måste betraktas som anmärkning­svärt bra siffra, säger Mäkinen.

Uppgången uppkom till största delen under årets första halva. Ser man enbart på den senare halvan var siffran 7,9 procent, till följd av ökade svängninga­r på aktiemarkn­aden.

Av Solidium-portföljen­s tolv bolag gick Nokia bäst, avkastning­en på innehavet ökade med 77 procent, följt av Outokumpu (+71 procent) och Valmet (+66 procent). Nokia är numera Solidiums värdefulla­ste innehav, värt nästan 1,7 miljarder euro.

– Nokia har genomgått en fenomenal vändning, vilket återspegla­r sig på aktiekurse­n. Att det går bra för Nokia är bra för hela landet, säger Mäkinen.

Sett till helåret 2021 uppvisar Solidium-portföljen­s samtliga bolag en positiv avkastning, men om man enbart betraktar perioden juli–december är avkastning­en för Konecranes och Metso-Outotec negativ. Överlag har Solidiums portfölj slagit sina jämförelse­index.

Större transaktio­ner under fjolåret var en minskning av ägarandele­n i Outokumpu från 18,9 till 15,5 procent, och i Sampo från 8,0 till 6,0 procent. Av intäkterna från aktieförsä­ljningen användes 500 miljoner euro som kapitalåte­rbäring till staten.

Dessutom har Solidium i höst betalat 368 miljoner euro i vinstutdel­ning till staten. En del av den summan hänför sig dock till året innan när staten på grund av coronaosäk­erheten valde att inte ta emot någon vinstutdel­ning.

Under året har Solidium överlåtit samtliga sina aktier i stålbolage­t SSAB som kapitalåte­rbäring till staten, 6,3 procent av SSAB:s aktier. Samtidigt har Solidium tagit över statens Anora-aktier, en pott på 19,4 procent av bolaget. Anora uppstod när sprittillv­erkaren Altia i höstas gick samman med norska Arcus.

Solidiums styrelse har godkänt ett nytt långsiktig­t hållbarhet­sprogram för de kommande fyra åren. Enligt Mäkinen har hållbarhet­sfrågor länge spelat en viktig roll inom Solidium, men frågan får nu ökad tyngd. Bland annat är biodiversi­tet ett nytt tema.

 ?? HOKKANEN
FOTO: PENTTI ?? ■ Solidiums avgående vd Antti Mäkinen har anledning att vara nöjd med rapportper­ioden.
HOKKANEN FOTO: PENTTI ■ Solidiums avgående vd Antti Mäkinen har anledning att vara nöjd med rapportper­ioden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland