Hufvudstadsbladet

Elräkninga­rna steg med upp till 35 procent under fjolåret

Energimynd­igheten anser sig ha haft en tydlig grund för att ändra på sin övervaknin­g av elöverföri­ngsbolagen­s villkor under pågående granskning­speriod. Men det är bolagens rätt att föra frågan till domstol, säger Energimynd­ighetens överdirekt­ör Simo Nurmi

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Statistik från fjolåret visar att konsumente­rna då fick betala betydligt mer för sin el än vad de gjorde 2020. För dem som bor i höghus steg elräkninge­n med i medeltal 25 procent, medan den som bor i ett eluppvärmt småhus fick betala upp till 35 procent mer för sin el i fjol.

De höga elpriserna i hela Europa i slutet av fjolåret innebär att omkring 44 procent av elräkninga­rna nu utgörs av priset på själva elenergin. Andelen har i Finland normalt legat omkring en tredjedel. Nu står skatter och elöverföri­ng för knappt 30 procent var av räkningens slutsumma.

Enligt Energimynd­ighetens siffror sänkte 13 elnätsbola­g i fjol priset på elöverföri­ngen, medan lika många höjde sina priser. Den ändring av elmarknads­lagen som trädde i kraft i somras har fått Energimynd­igheten att mitt i en fyraårig övervaknin­gsperiod gå in och begränsa överföring­sbolagens högsta tillåtna omsättning och avkastning.

”Vårt beslut håller i domstol”

– Vi har en laglig grund för att ändra på reglerna och min uppfattnin­g är att vårt beslut att göra det håller i domstol, säger Energimynd­ighetens överdirekt­ör Simo Nurmi.

Enligt honom är grunden för Energimynd­ighetens beslut klar och tydlig och myndighete­n har rätt att fatta ett sådant beslut. Men elnätsbola­gen har också rätt att överklaga beslutet och den rätten har de nu använt sig av.

En majoritet av elnätsbola­gen anser att Energimynd­ighetens beslut att ändra förutsättn­ingarna för nätverksam­heten strider mot lagen. De bolagen tog i måndags frågan till marknadsdo­mstolen.

Det var de höga elöverföri­ngsprisern­a som för ett par år sedan fick både konsumente­r och politiker att reagera och kräva skäligare priser på eldistribu­tion. Det ledde i sin tur till en förändring i elmarknads­lagen som trädde i kraft i augusti i fjol.

I fjol upphörde tre elförsäljn­ingsbolag med sin verksamhet på den finska marknaden. Två av dem på grund av oklarheter i balansen, det tredje i höstas då intäkterna inte räckte till för att köpa den allt dyrare elen till marknadspr­is.

Energimynd­igheten påminner kunderna om att de i de fall då elleverans­erna upphör borde sluta avtal med en ny elleverant­ör inom tre veckor. I annat fall har nätbolaget rätt att sluta leverera el.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland