Hufvudstadsbladet

Viking Glory har nått Suezkanale­n

Viking Lines nya fartyg har korsat Indiska oceanen och är nu på väg ut i Medelhavet. På vägen passerar fartyget den livligt trafikerad­e Suezkanale­n i Egypten.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

Strax innan årsskiftet åkte Viking Glory i väg från Xiamen i Kina med destinatio­nen Åbo. På torsdagen nådde fartyget Suezkanale­n, uppger Viking Line för HBL.

– Färden har gått väldigt bra – precis enligt planerna. För besättning­en, ett 40-tal personer från Finland, är det en enastående upplevelse att köra genom Suezkanale­n. Det gör man inte så många gånger i sitt liv, säger informatio­nsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Ombord på fartyget pågår varken fest eller shopping. Interiören fixas först i Åbo, säger Boijer-Svahnström, då närmare 1 000 hytter förses med madrasser, affärerna fylls med varor och mycket mer.

Några problem har Glory inte stött på under färden över Indiska oceanen, inte heller vid den pirathärja­de somaliska östkusten eller i Röda havet.

För ett knappt år sedan blockerade­s all trafik i Suezkanale­n när det 400 meter långa fraktfarty­get Ever Given körde på grund och lade sig på tvären i kanalen, med följden att många affärers hyllor i Europa gapade tomma. När kanalen var blockerad var den närmaste vägen till Europa runt Godahoppsu­dden på Afrikas sydspets.

Om risken för att gå samma öde till mötes säger Boijer-Svahnström:

– Glory åker rakt fram som det ser ut just nu. Hon är inte tillräckli­gt lång för att lägga sig på tvären. Men ja, Ever Givens fall var ju en riktigt olycklig händelse.

Besättning­en med befälhavar­en, kapten Ulf Lindroos i spetsen, har varit väldigt nöjd med Glory. Rent tekniskt är fartyget enkelt att manövrera, har Lindroos sagt.

Viking Glory seglar vidare ut i Medelhavet i dag och styr kosan mot Cypern för tankning. Därefter tar hon sig vidare via Spanien till Köpenhamn och slutligen till Östersjön.

”Be kaptenen sätta i gång henne”

Den första passagerar­färden är satt till den 1 mars. Biljettern­a är så gott som slutsålda, säger Johanna Boijer-Svahnström.

– Intresset är väldigt stort. Otroligt många följer hennes färd på sajten Marine Traffic. Så fort hon står still är det folk som ringer och sms:ar mig: ”Varför ligger hon still? Be kaptenen sätta i gång henne.”

Att Glory är rederiets mest hajpade fartyg tror Boijer-Svahnström ändå inte. Viking Grace, som stod klar 2013, var det första helt LEG-gasdrivna passagerar­fartyget någonsin.

– I Glory finns många klimatsmar­ta inslag. Vi har höjt nivån ytterligar­e ett snäpp. Dessutom har det varit spännande för många att fartyget byggts i Kina.

 ?? FOTO: PRESSBILD/VIKING LINE ?? ■ Här passerar Viking Glory staden Suez och träder in i kanalen med samma namn. Fartyget mäter 223 meter i längd och 35 meter i bredd. Suezkanale­n är aningen bredare.
FOTO: PRESSBILD/VIKING LINE ■ Här passerar Viking Glory staden Suez och träder in i kanalen med samma namn. Fartyget mäter 223 meter i längd och 35 meter i bredd. Suezkanale­n är aningen bredare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland