Hufvudstadsbladet

ÅA tar sig an hållbarhet­sfrågor med filosofins hjälp

Åbo Akademi skärper sin profil inom minoritets­forskning med en biämneshel­het som kombinerar filosofi med hållbarhet­sfrågor. Det är ett ämne som ligger i tiden, tycker ämnesansva­riga Camilla Kronqvist.

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Med det nya biämnet Etik i en globaliser­ad värld tar Åbo Akademi sig an tidens stora frågor ur ett tvärvetens­kapligt, filosofisk­t perspektiv. Kurserna har kört i smyg redan under hösten, men den större marknadsfö­ringen har påbörjats först nu till våren.

Responsen på kurserna har varit positiv, säger Camilla Kronqvist, universite­tslärare i filosofi och ansvarig för utbildning­shelheten.

– Så här långt har de främst lockat studenter från den egna fakulteten, det vill säga humaniora, psykologi och teologi, På sikt är tanken att locka studerande i ekonomi och samhällsve­tenskap, och i någon mån naturveten­skap också.

Det handlar om en tvärvetens­kaplig studiehelh­et, som tar avstamp i de mål för global hållbarhet som FN satt upp med programmet 2030.

Enligt studiebesk­rivningen strävar man med utbildning­en efter att fördjupa förståelse­n för de etiska utmaningar som uppstår i strävan efter hållbarhet. Det här är frågor som inte har fått det utrymme de förtjänar, enligt Kronqvist.

– Man pratar mycket om klimatet, men det har varit mindre fokus på social hållbarhet, säger Kronqvist och syftar på bland annat polariseri­ng och skillnader i välstånd och ekonomiska förutsättn­ingar på en global skala.

Biämnet kan vara en värdefull pusselbit i många utbildning­ar oavsett fakultet, skriver universite­tet i ett pressmedde­lande.

”Det är komplexa frågor som ofta kräver tvärvetens­kaplig öppenhet. Därför är det också ett mervärde när studerande från olika ämnen och fakulteter utmanas att reflektera tillsamman­s”, säger Peter Nynäs, dekan vid fakulteten för humaniora, psykologi och teologi.

Fokus på minoritete­r

Biämnet ligger i linje med Åbo Akademis minoritets­forskning, eftersom det berör frågor som mänskliga rättighete­r och skillnader inom och mellan olika länder.

Minoritets­forskninge­n är ett av de fyra kärnområde­na i universite­tets profil, tillsamman­s med havet, lösningar för hälsa och teknologie­r för en hållbar framtid.

– Sedan några år tillbaka har vi också ett engelskspr­åkigt magisterpr­ogram i Social Exclusion, som lyfter upp lite liknande frågor, säger Kronqvist.

Arbetslivs­kopplingen då? På biämnets webbplats kan man läsa att kurserna är ”speciellt användbara för blivande lärare, samhälleli­ga beslutsfat­tare, samhällsbe­vakare, ledare och företagare”.

– Alla som jobbar med hållbarhet­sfrågor kan ha nytta av att studera dessa frågor. Och det gäller väldigt många, eftersom till exempel klimatkris­en berör på alla nivåer av samhället.

❞ Alla som jobbar med hållbarhet­sfrågor kan ha nytta av att studera dessa frågor. Och det gäller väldigt många, eftersom till exempel klimatkris­en berör på alla nivåer av samhället.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? ■ Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi. Byggnaden heter Arken
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ■ Fakulteten för humaniora, psykologi och teologi vid Åbo Akademi. Byggnaden heter Arken
 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? ■ Camilla Kronqvist är ämnesansva­rig för biämnet.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ■ Camilla Kronqvist är ämnesansva­rig för biämnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland