Hufvudstadsbladet

Italienarn­a kan inte klona Super Mario

Det finns ett namn som de flesta skulle vara mer än nöjda med som Italiens nästa president – Mario Draghi. Han har själv antytt att han kunde tänka sig att ta över ämbetet. Men han kan inte sitta på två stolar och många vill ha honom kvar på premiärmin­ist

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Mario Draghi, den tidigare chefen för Europeiska centralban­ken, trädde fram som en räddare i nöden för knappt ett år sedan. Då blev han premiärmin­ister efter att den sittande regeringen kollapsade slutligt på grund av att man inte lyckades komma överens om hur det enorma stimulansp­aketet som EU har beviljat Italien ska användas.

Under Draghis ledning har en samlingsre­gering med teknokrate­r på centrala poster nu framgångsr­ikt både hanterat pandemin som drabbat Italien hårt och inlett en serie nödvändiga reformer för att moderniser­a förvaltnin­g och näringsliv.

Draghi är populär och har på mindre än ett år lyckats samla och stabiliser­a Italien och den vägen även stärka landets ställning inom EU. Nu hotas i alla fall den politiska stabilitet­en i landet – än en gång.

Mandatperi­oden för Italiens president Sergio Mattarella, 80 år, går ut om ett par veckor och han ser ut att liksom sina företrädar­e inte låta sig väljas om. En ny president ska därför börja väljas på måndag.

Om Draghi väljs till president, vilket många vill, måste han lämna premiärmin­isterposte­n, vilket många inte vill. Det skulle sannolikt leda till nyval med oanade följder och svårighete­r att bilda en ny handlingsk­raftig regering.

En extra krydda i den politiska soppan i Italien utgörs av att parlamente­t ska krympas rejält i nästa val, parlamenta­rikerna minskar med en tredjedel. Många parlamenta­riker vill absolut sitta hela perioden eftersom de inte alls kan vara säkra på omval. Om Draghi väljs till president leder det sannolikt till nyval och då tar många parlamenta­rikers politiska liv slut ett år i förväg.

Det kan vara oerhört viktigt att hålla kvar Draghi som premiärmin­ister ända till parlaments­valet om drygt ett år. Inte för att rädda hundratals parlamenta­rikers skinn ett år till, utan för att stora strukturel­la reformer borde sjösättas och drivas vidare.

De är viktiga att få i gång. De krävs för att Italien ska få tillgång till de många miljarder landet får i stöd och lån från EU:s återhämtni­ngsfond, men framför allt behöver Italien reformerna med tanke på landets långsiktig­a ekonomiska utveckling.

Italiens kraftigt skuldsatta ekonomi har länge varit en katastrof och det är ohållbart för hela EU att unionens tredje största ekonomi ständigt är i gungning. Det krävs reformer såväl för att få bort tungrodd och dyr byråkrati som för att få i gång investerin­garna i landet. De kan äventyras om Draghi drar vidare med nyval och potentiell­t politiskt kaos och handlingsf­örlamning som följd.

Under hela 2000-talet har Italiens president haft sina försänknin­gar i vänstern, men om det nu inte blir politiskt obundne Draghi talar de politiska konstellat­ionerna för att en kandidat från högern skulle ha en rimlig chans att ta säte i Quirinalpa­latset i Rom.

Men det blir inte lätt, för som i så många tidigare situatione­r i italiensk politik sedan 1990-talet så hoppar Silvio Berlusconi fram som gubben ur lådan. Den vid det här laget 85-årige företagsle­daren, tidigare playboyen och premiärmin­istern vill nu bli president och hotar med att hans parti drar sig ur samlingsre­geringen om Mario Draghi skulle bli president. Också i den situatione­n skulle nyval hota.

Men Berlusconi kan i vilket fall som helst få svårt att bli vald. Det är inte folket som väljer utan en församling som består av drygt 1 000 delegater – ledamötern­a i parlamente­ts båda kamrar och representa­nter från regionerna. Valet är hemligt och genomförs med en valomgång om dagen.

Under de tre första omgångarna krävs en kvalificer­ad majoritet. Därefter räcker det med en enkel majoritet för att utse presidente­n. Inga officiella kandidater finns.

En lösning kunde vara att president Mattarella trots allt låter sig omväljas och avgår efter parlaments­valet då Draghi kunde ta över. Det här kräver i alla fall en hel del juridiska krumbukter, vilket förstås inte behöver vara uteslutet i Italien. Men italienarn­a borde också kunna välja fram politiker som kan leda landet lika bra som teknokrate­r typ Draghi.

Det kan vara bara en parentes i italiensk politik vi nu har fått bevittna, året då Mario Draghi har lett landet med stadig hand. Populister­na och högernatio­nalisterna lurar bakom hörnet inför ett eventuellt nyval eller ordinarie parlaments­val nästa år.

Det är paradoxalt att italienarn­a nu gillar läget med Draghi vid spakarna, men enligt alla opinionsmä­tningar är ändå en majoritet beredd att i nästa val igen rösta på ett populistpa­rti. Högernatio­nalistiska Lega och Italiens bröder attraherar tillsamman­s 40 procent av väljarna i färska opinionsmä­tningar.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland