Hufvudstadsbladet

Konkurrens­kraftig lärarlön tryggar utbildning­skvalitete­n

- OLLI LUUKKAINEN ordförande, OAJ JOHANNA JAARA ÅSTRAND ordförande, Lärarförbu­ndet, Sverige

LÄRARE Lärarutbil­dningen och arbete inom sektorn för utbildning och fostran har varit ett populärt alternativ bland unga finländare. Branschen lockar fortsättni­ngsvis även om ansöknings­mängderna under de senaste åren ibland har sjunkit lite.

I Sverige har lärarutbil­dningen och läraryrket inte varit lika attraktivt. Lärarbrist­en är en av Sveriges stora grundlägga­nde utmaningar. Därför har Lärarförbu­ndet drivit på för ett ökat statligt ansvarstag­ande och för att tillsamman­s med arbetsgiva­rorganisat­ionerna hitta lösningar som tryggar att fler vill bli lärare och att behöriga lärare stannar kvar i yrket.

Även i Finland prövas läraryrket­s dragningsk­raft då många lärare har börjat överväga ett branschbyt­e. Lärarutbil­dningen har traditione­llt även gett andra karriärmöj­ligheter än att arbeta i daghem, skolor och läroanstal­ter, men det är ändå inte så vanligt att byta bana. Nu kan dock flera välja att lämna läraryrket.

OAJ:s undersökni­ngar visar att under coronatide­n har många lärare övervägt ett branschbyt­e. Det här på grund av mera arbete, större arbetsbela­stning och missnöje med lönenivån. Det råder till exempel redan nu en allvarlig brist på lärare inom småbarnspe­dagogik särskilt i huvudstads­regionen.

I Sverige har regeringen tagit initiativ till flera – men begränsade – riktade lönesatsni­ngar vid sidan om de kollektiva­vtalade lönerna. Staten har i Sverige ett övergripan­de ansvar för skolans styrning, men det är huvudmänne­n, kommuner och privatägda friskolor, som bär ansvaret för lärarnas löneutveck­ling och läraryrket­s attraktivi­tet.

Under senare år har insikten om behovet av ökade insatser för skolan och lärarnas förutsättn­ingar vuxit sig allt starkare hos beslutsfat­tare i Sverige – både på nationell och lokal nivå.

Det sker nu ett gemensamt arbete mellan parterna, liksom med regeringen, för att säkra kompetensf­örsörjning­en. Det handlar om lönerna, arbetsbela­stningen, arbetstide­rna och arbetsorga­nisationen med åtgärder nationellt och lokalt. Det finns en samling och gemensam ambition, som dock ännu inte gett resultat. Fack och arbetsgiva­re i kommunal sektor har just kommit överens om ett nytt system för studiestöd mitt i livet. Det ska sjösättas under 2022 för att ge möjlighet till behörighet­skomplette­ring, men också karriärbyt­e mitt i livet.

Avgörande för att dessa ambitioner ska ge resultat är att staten tar ett bredare och mer långsiktig­t huvudansva­r för den svenska skolans utveckling.

OAJ:s uppfattnin­g är att i Sverige har beslut tagits som bidrar till löneutveck­ling inom den offentliga sektorn. OAJ strävar efter ett löneprogra­m som skulle trygga att löneutveck­lingen för högt utbildade arbetstaga­re i den offentliga sektorn inte släpar efter löneutveck­lingen i den privata sektorn. Det här skulle innebära att offentliga sektorns högutbilda­de i samband med förhandlin­gsrundan skulle få en korrigerin­g som motsvarar den privata sektorns löneglidni­ngar.

Utgångspun­kten måste vara alla barns och ungdomars rätt att få undervisni­ng, handlednin­g och stöd för lärandet av en behörig lärare. Därför är det viktigt att se till att arbetet inom undervisni­ng och fostran är lockande och att det även finns löneåtgärd­er till stöd för detta.

Även i Finland prövas läraryrket­s dragningsk­raft då många lärare har börjat överväga ett branschbyt­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland