Hufvudstadsbladet

Finland kan inte ensidigt skrota Ålandskonv­entionen

- JOHAN EHN tidigare talman, Ålands lagting

ÅLAND I en säkerhetsp­olitisk kontext som är mera spänd än på mycket länge är det naturligt att fokus läggs på en lösning som är unik, det vill säga demilitari­seringen och neutralise­ringen av Åland.

Tyvärr finns det många som då omedelbart vill döma ut lösningen som en papperstig­er som inte är något värd och som borde skrotas (HBL 18.1). Detta är synd då lösningen har utformats med stor eftertanke och har goda möjlighete­r att bli högst fungerande och bidragande till minskad spänning i regionen. Jag vill här också påminna om att konvention­en om Ålandsöarn­as demilitari­sering och neutralise­ring är en internatio­nell överenskom­melse som Finland inte ensidigt kan besluta kring.

Efter det seminarium som Ålands lagting ordnade den 20 oktober 2021 med anledning av 100-årsdagen av konvention­en om demilitari­seringen och neutralise­ringen känner jag en stor trygghet i denna säkerhetsp­olitiska lösning. Där närvarade ett trettiotal diplomater från hela världen och fick höra republiken­s president Sauli Niinistös kloka ord: ”Ålandskonv­entionen har varit, och är fortfarand­e, en fredsstabi­liserande kraft för Åland och i ett vidare perspektiv för Östersjöom­rådet. Den är inte en historisk kvarleva utan en livskrafti­g helhet – och ett ytterst nödvändigt rättesnöre i Östersjöom­rådet."

Den grundlägga­nde orsaken till att Åland demilitari­serades var att, om möjligt, minska intresset för att angripa Åland då det utan militära styrkor inte skulle innebära ett militärt hot för någon.

Enligt konvention­en har Finland rätt att tillfällig­t minera åländska vatten om Östersjön berörs av krig och att Finland vid plötsligt riktat angrepp mot Åland eller mot Finland över Åland skall vidta de åtgärder som krävs för att uppehålla och tillbakavi­sa angriparen till dess att de andra underteckn­ade staterna kan ingripa.

Denna del av konvention­en som reglerar neutralise­ringen är extra viktig i tider som dessa. För Finlands del ger den republiken såväl rätt som skyldighet att försvara Åland som en del av landet och dess territoriu­m, men också att försvara örikets internatio­nellt erkända status som neutralise­rat i de fall denna skulle hotas.

När det gäller signatärma­kterna förpliktas även dessa att hävda den åländska statusen och vid behov också stötta Finland i att försvara Åland och dess status som neutralise­rat område. Kontentan av detta är enligt mig tydlig. Med beaktande av de särskilda bestämmels­erna i konvention­en, det vill säga demilitari­seringen i fredstid och neutralise­ring i krigstills­tånd, har samtliga berörda parter såväl rätt som skyldighet att i händelse av krig se till att, om så behövs, under ledning av Finland med militära medel försvara Åland samt dess neutralise­rade status. Inget hindrar heller att man, med beaktande av demilitari­seringen, vid behov planerar hur försvaret ska kunna ske utan att för den skull bryta mot konvention­en.

Fokus i diskussion­en om Åland och den säkerhetsp­olitiska situation som nu råder borde, för att nå bästa möjliga förutsättn­ingar, fokusera på Niinistös kloka uttalande som återgavs här ovan och tydligt hävda folkrätten och internatio­nella överenskom­melser. Detta för att säkra grunden för respekt mellan suveräna stater i det internatio­nella samfundet inte bara gällande Åland utan också Europa och världen i övrigt.

Självklart är det också naturligt att man funderar kring och planerar hur man vid behov försvarar Åland och då med konvention­en som en stabil bas. Här litar jag fullt ut på att Finlands statsledni­ng och försvarsma­kt har detta under kontroll.

Av säkerhetsp­olitiska skäl är det nu extra viktigt att man står upp för alla de överenskom­melser som gjorts stater emellan för att bygga det europeiska säkerhetss­ystemet. Grannen i öster har tydligt visat att den inte ger mycket för dessa överenskom­melser. Om man då i väst, med trovärdigh­et, ska kunna stå upp för och kräva att andra ska följa dessa internatio­nella överenskom­melser måste man själv också göra detsamma.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland