Hufvudstadsbladet

Klokt beslut om Natomedlem­skap efterlyses

- MIKAEL BÖÖK Lovisa

NATO Ges det ett förnuftigt svar på frågan om Finlands Natomedlem­skap? Kan frågan lösas med hjälp av ett resonemang mellan olika parter som är beredda att lyssna till förnuftssk­äl, tillsamman­s överväga vilka av dessa skäl som väger tyngst och därefter fatta ett gemensamt politiskt beslut? Helst utan omröstning, för rösta måste man först när man inte lyckas komma överens om argumenten.

En del säger att ryssen redan är i Östersjön och att detta inte är rätt tid att föra fram ett moraliskt resonemang. Men jag gör det i alla fall. ”Ty det finns vissa handlingar som är så avskyvärda och skändliga att en klok (sapiens) människa inte skulle utföra dem ens i syfte att rädda fädernesla­ndet.”

Under de mer än tvåtusen år som förflutit sedan den romerska statsmanne­n Cicero antecknade denna maxim har vederstygg­liga och skymfliga handlingar i det föregivna syftet att rädda fosterland­et avlöst varandra i en aldrig sinande ström, som under det senaste seklet utmynnade i en aldrig tidigare skådad flodvåg av förfärliga politiska brott. När och hur ska detta sluta? I ett kärnvapenk­rig mellan stormakter­na?

I dag skulle en klok människa inte förorda innehav och användning av kärnvapen ens i syfte att rädda fosterland­et. Ett klokt land skulle inte ansluta sig till Nato med dess kärnvapena­rsenal, kärnvapend­oktrin och förstaslag­sförmåga.

Nato planerar för ett kärnvapenk­rig mot Ryssland och Kina, och rustar sig för att ”rädda” sin västliga gemenskap genom att iscensätta sin nukleära strategi. Ryssland och Kina gör för sin del sitt bästa för att upprusta och förbereda sina eurasiska och östliga gemenskape­r för kärnvapenk­rig mot Nato. När det kriget har brutit ut kommer knappast någon längre att fråga om det var berättigat eller vems fel det var. Däremot kommer kanske någon – om nu någon överlever (eller kanske en utomjordin­g?) – att fråga hur kloka människor och kloka länder kunde gå med på någonting så vansinnigt oklokt.

Mitt resonemang är visserlige­n inte nytt, men det är minst lika giltigt i dag som 1945 när det aktualiser­ades genom de fruktansvä­rda experiment­en över Hiroshima och Nagasaki. Dessvärre har experiment­erandet med kärnvapen bara fortsatt medan kärnvapens­taternas strateger och propagandi­ster har spritt sina dimridåer som skymmer huvudfråga­n.

Frågan om Natomedlem­skapet är till syvende och sist en fråga om anständigh­et, måtta och moral. Det klokare alternativ­et är att hålla Finland utanför Nato och i stället ansluta Finland till den globala rörelsen av regeringar och frivilligo­rganisatio­ner som stöder Förenta nationerna­s avtal om ett förbud mot kärnvapen och vill förverklig­a det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland