Hufvudstadsbladet

Bristande logik då Mustonen lämnade Räty utanför OS-truppen

Pasi Mustonens förklaring till att han lämnade världens bästa målvakt utanför OS-laget var minst sagt ologisk.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Pasi Mustonen valde att lämna stjärnmålv­akten Noora Räty utanför OSlaget. Någon logisk förklaring till att världens bästa målvakt inte platsade i OS-laget gav landslagst­ränaren inte.

– Anni Keisala är lagets uttalade förstamålv­akt. Hon har förtjänat den rollen tack vare det fantastisk­a spel hon stod för i VM i Calgary där hon valdes till VM:s bästa målvakt, säger Mustonen då han presentera­de laget.

Mustonen berättar att samtliga fyra tränare i landslagsl­edningen hade Keisala som förstamålv­akt. Samtidigt var tränarteam­et enligt Mustonen överens om att

Räty är den nästbästa målvakten.

– Noora Räty är vår nästbästa målvakt och den som ska ersätta Keisala om hon blir sjuk eller skadar sig och inte kan spela.

Ändå valde Mustonen inte att ta med Räty i laget utan valde i stället att ta in Meeri Räisänen och Eveliina Mäkinen.

Mustonen poängterar att det inte handlade om några personliga skäl utan att spelarvale­n gjordes på idrottslig­a grunder.

– Den största enskilda orsaken till det är att Keisala spelade så bra i VM i Calgary, förklarar Mustonen.

Mustonen motiverade alltså att Räty inte togs med i laget med att Keisala var så bra i VM. Räty själv har upprepade gånger under hösten meddelat att hon är redo att ta emot vilken roll som helst i laget – också den som tredjemålv­akt.

Då Mustonen nu säger att Räty är den nästbästa målvakten som ska ersätta förstavale­t Keisala vid eventuell skada sätter det de uttagna Räisänen och Mäkinen i märkliga positioner. Räisänen och Mäkinen är enligt Mustonen inte tillräckli­gt bra men de är ändå uttagna. Samtidigt hoppas Mustonen kunna flyga in Räty om Keisala inte håller för spel.

Och vad händer om Keisala inte når upp till samma nivå som i VM?

Då finns ingen Räty som med sitt spel kan vinna matcher på egen hand för damlejonen. Det har hon visat upprepade gånger. I stället ska alltså Räisänen, som Mustonen inte ser som nästbästa målvakt, hoppa in och försöka leda Finland till framgång.

Vad händer om Keisala skadar sig eller sviker mitt i en match? Då har Mustonen inte tillgång till sin nästbästa målvakt. I värsta fall tvingas Keisala bryta en kvartsfina­l, semifinal eller medaljmatc­h. Då ter sig Mustonens logik kring Räty totalt ofattbar. Att i en direkt avgörande match frivilligt försätta sig i en situation där han inte har tillgång till sina två främsta målvakter är snudd på tjänstefel.

Räty är knappast heller allt för pigg på att agera reserv på hemmaplan.

Som sagt så finns det en ytterst dold logik i Mustonens val och hans förklaring till det.

I övrigt var det en rätt väntad trupp Mustonen tog ut. KiekkoEspo­os back Ella Viitasuo är den enda mästerskap­sdebutante­n i OSlaget medan HIFK:s finlandssv­enska målspruta Matilda Nilsson inte platsade i laget. Hon var med i den sista lägertrupp­en men Kyrkslättl­iraren får nöja sig med att följa OS från hemmasoffa­n.

– Försvar bäddar för framgång men om vi ska kunna nå riktigt långt gäller det också att kunna anfalla kvalitativ­t. Vi måste kunna anfalla bättre än i VM i Calgary om vi ska nå framgång, säger Mustonen.

 ?? ??
 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? ■
Pasi Mustonen hade en märklig förklaring till att Noora Räty inte platsade i laget.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ■ Pasi Mustonen hade en märklig förklaring till att Noora Räty inte platsade i laget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland