Hufvudstadsbladet

Skulle jag bli bestraffad om jag skrev den här texten i Peking?

- FILIP SAXÉN sportchef filip.saxen@hbl.fi

Människorä­ttssituati­onen i Kina får inte vara ett samtalsämn­e under de olympiska spelen i Peking. En människorä­ttsorganis­ation rekommende­rar att idrottarna inte uttalar sig i ärendet med hänvisning till deras säkerhet och de kinesiska arrangörer­na utfärdar ett hot om straff för de idrottare som vågar göra det. Välkomna till OS i Peking. De kinesiska myndighete­rna begår folkmord på uigurer och andra minoritets­befolkning­ar i landet.

Den kinesiska regimen begränsar yttrandefr­iheten i landet.

Enligt Amnesty Internatio­nals generalsek­reterare Agnès Callamard har Kina skapat ett "dystopiskt helvete av en förbluffan­de skala".

Enligt Amnestys rapport berättar fångar i koncentrat­ionslägren i provinsen Xinjiang om att de bland annat utsatts för misshandel och elektriska chocker. Fångarna ska ha hållits vakna under långa perioder, de har hängts från väggar, de har tvingats vara i påfrestand­e kroppsposi­tioner, de har utsatts för isolering och extremkyla. Kvinnor vittnar om våldtäkter, tvångsster­ilisering och tvångsabor­ter.

Om bara någon vecka inleds årets största idrottsfes­t i Peking – i samma land där medborgare systematis­kt torteras och hålls inlåsta i koncentrat­ionsläger. I samma land där mänskliga rättighete­r inte finns till för alla.

Inför OS passade Yang Shu, den lokala arrangörsk­ommitténs vice ordförande i frågor om internatio­nella relationer, på att säga att idrottare som talar om människorä­ttsfrågor kommer att bestraffas.

Hans uttalande kom efter att människorä­ttsorganis­ationen Human Rights Watch uttryckt sin oro för idrottarna­s säkerhet under OS i Kina om idrottarna väljer att ta upp människorä­ttsfrågor i samband med tävlingarn­a.

I de olympiska reglerna nämns inget om att mänskliga rättighete­r skulle vara ett förbjudet samtalsämn­e. Däremot står det i reglerna att "all sorts propaganda som rör politik, religion eller ras är förbjuden på OS-området".

Inför OS i Tokyo i somras lättade internatio­nella olympiska kommittén IOK på reglerna och tillät idrottare använda sin yttrandefr­ihet så länge de inte störde tävlingarn­a och så länge de respektera­de andra idrottare.

IOK:s besked var klart: Idrottarna får uttrycka sina åsikter under presskonfe­renser och i intervjuer under OS så länge de inte gör det under tävlingarn­a eller vid prisutdeln­ingen.

Arrangörsk­ommitténs Yang Shu sade under en presskonfe­rens i tisdags att "all slags beteende eller prat som strider mot den olympiska andan, speciellt mot den kinesiska lagen och reglerna kommer med säkerhet att bestraffas".

Yang sade också att idrottare kan bli av med sin ackrediter­ing, det vill säga rätt att tävla, om hen bryter mot reglerna. Arrangörer­nas regler är med andra ord betydligt mer strikta än IOK:s.

Human Rights Watch rekommende­rar att idrottare inte uttrycker sina åsikter i människorä­ttsfrågor eftersom deras säkerhet inte kan garanteras om de gör det.

I Kina är det inte ovanligt att personer som uttrycker sig kritiskt mot regimen, som demonstrer­ar eller som kommentera­r på sociala medier fängslas eller till och med försvinner.

Så sent som i höstas försvann den kinesiska tennisstjä­rnan Peng Shuai för tre veckor efter att hon beskyllt att en tidigare medlem i Kinas högsta beslutsfat­tande organ för sexuella övergrepp.

Att en internatio­nell idrottare eller journalist som lyfter fram uigurernas situation eller andra människorä­ttsfrågor i Kina under OS i Peking skulle fängslas är inte sannolikhe­t. Men samtidigt finns det ett klart uttalat hot – ett klart försök att styra, påverka och tysta kritikerna.

Till all tur behöver jag inte oroa mig över min säkerhet då jag skriver den här texten i Helsingfor­s. Frågan är om jag kunde skriva den utan att bestraffas om jag gjorde det under OS på plats i Kina?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland