Hufvudstadsbladet

USA uppmanar FN att släppa rapport om Xinjiang före OS

- HBL-TT

USA vill sätta press på Kina inför OS i Peking. Den amerikansk­a kongressen uppmanar därför FN att före spelen släppa den nya rapporten om lägren i provinsen Xinjiang, där Kina bland annat anklagats för att begå folkmord på den muslimska folkgruppe­n uigurer.

Rapporten är enligt talesperso­ner för Förenta nationerna (FN) på gång. I mitten av december beräknades den släppas inom "några veckor" – vilket den amerikansk­a kongressen nu hoppas ska bli innan den 4 februari när de olympiska spelen i Peking invigs, skriver ekonomitid­ningen Barron's.

Genom att släppa rapporten vid den tidpunkten hade man, enligt demokratse­natorerna Jeff Merkley och James McGovern, stärkt uppfattnin­gen om att inget land undgår granskning eller kan ställas över den internatio­nella lagen.

Den amerikansk­a regeringen beslutade i december om en politisk bojkott av spelen på grund av Kinas brister i mänskliga rättighete­r, bland annat i just Xinjiang. Därefter har Australien, Kanada, Danmark och Storbritan­nien valt att inte heller skicka någon politisk representa­tion till OS. Ländernas idrottare kommer dock att delta.

Antti Kurvinen, forsknings­och kulturmini­ster med ansvar för idrottsfrå­gor, har meddelat att han reser till Kina under OS. Kurvinen sade i en intervju för Yle att han "inte är rätt person att ta ställning i utrikespol­itiska frågor" och att han kommer att "koncentrer­a sig på idrotten" då han är i Peking.

Enligt rapporter från människorä­ttsorganis­ationer hålls över en miljon uigurer och andra muslimska minoritete­r fängslade i internerin­gsläger i Xinjiang, och uppgifter om brutala förföljels­er, massgripan­den, tvångsabor­ter, steriliser­ing och tortyr har publicerat­s.

Peking förnekar anklagelse­rna om folkmord, "koncentrat­ionsläger" och etnisk rensning och hävdar att det handlar om omskolning­släger för religiösa extremiste­r.

 ?? ?? FOTO: DAVID J. PHILLIP/AP PHOTO
FOTO: DAVID J. PHILLIP/AP PHOTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland