Hufvudstadsbladet

Svenska Teatern drabbas när Dramaten stänger ner

Judas and the black messiah handlar om det rävspel som förseglade Svarta pantrarna-aktivisten Fred Hamptons öde. Daniel Kaluuya, som belönades med en Oscar för sin roll som Hampton, är karismatis­k i en biopic som både bränner och bränns.

- JONAS FORSBACKA/HBL ERIKA JOSEFSSON/TT

Svenska Teatern meddelade på onsdagen att de ställer in samtliga föreställn­ingar i februari och inleder samarbetsf­örhandling­ar. Också Sveriges nationalsc­en Dramaten ställer in föreställn­ingar, vilket även det påverkar Svenska Teatern.

Hög sjukfrånva­ro och medarbetar­e i karantän tvingar Dramaten att ställa in alla veckans föreställn­ingar. Det innebär att bland annat urpremiäre­n av Lars Noréns Solitaire skjuts upp, som är en samprodukt­ion med Svenska Teatern, svenska Riksteater­n och flera andra teatrar.

Svenska teaterns skådespela­re Niklas Åkerfelt är en av de tio skådespela­re som ingår i ensemblen för Solitaire.

– I det här skedet vet vi inget mer än att Dramaten ställer in alla föreställn­ingar under de närmaste sju dagarna på grund av att medarbetar­e har smittats av coronaviru­set, säger David Lindström, informatör vid Svenska Teatern.

Inte oroliga inför premiären i Helsingfor­s

Solitaire skulle ha haft urpremiär på Dramaten på lördag den 22 januari. Om allt går enligt planerna kommer pjäsen ändå att framföras på Svenska Teaterns scen under hösten 2022.

– Vi är inte alls oroliga över att det här skulle påverka oss inför hösten. Det är så långt i framtiden, säger Lindström.

”Vi behöver nu ta ett större grepp för att bryta eventuella interna smittkedjo­r på Dramaten och därmed säkra resten av vårens arbete. Vi kan i nuläget inte utesluta smittsprid­ning på arbetsplat­sen, trots daglig testning. Därför införs även distansarb­ete i sju dagar för så gott som alla yrkesgrupp­er”, säger Maria Groop Russel, vd för Dramaten i ett pressmedde­lande. Detta rapportera­de TT i måndags.

"Mänsklighe­t i kris"

Solitaire är ett av de sista verken Norén skrev innan han dog den 26 januari i fjol. Pjäsen handlar om tio människor tätt sammanpres­sade i ett utrymme som de inte kan lämna.

Trängseln på scenen är en grundförut­sättning.

Precis som med många av sina andra pjäser förnyade Norén sin dramatik i den, framhåller regissören Sofia Adrian Jupither i en intervju med TT.

– Det är en extremt sårbar pjäs, det går inte att vara utan en enda person. Vi har en intern överenskom­melse om en enorm försiktigh­et, säger hon.

Den slutna gruppen känns igen från Lars Noréns sena pjästrilog­i om åldrande, men Solitaire är skriven efteråt och är också mer beckettsk, tycker Jupither. Medan Vintermusi­k utspelades bland en grupp pensionäre­r på semesterre­sa och Andante på ett äldreboend­e handlar Solitaire om människor i olika åldrar som verkligen sitter fast.

Ändå lyckas de varken förstå hur eller varför. Inte heller kan de ta sig ut.

– Vem blir man på ett ställe med helt okända människor? Läkare eller snabbköpsk­assörska spelar ingen roll, man står där, man har bara sig själv och sin kropp. Vilka medel tar man till för att överleva en sådan situation? Hur hanterar man det här som grupp? Det är en väldigt tydlig bild av mänsklighe­ten i kris, säger Sofia Adrian Jupither.

DRAMA

Judas and the black messiah

HBO Max, 125 min, F16 Regi: Shaka King. Manus: Will Berson, Shaka King. I rollerna: Daniel Kaluuya, LaKeith Stanfield, Jesse Plemons, Dominique Fishback.

Det våras för det amerikansk­a sextiotale­t, åtminstone på film. Där Aaron Sorkin i The trial of the Chicago 7 tog sig an den politiskt motiverade studentrad­ikalismen kretsade Benedict Andrews Seberg – som i Jean Seberg, aktrisen – kring en häxbrygd med inslag av FBI och Svarta pantrarna.

Därifrån är steget inte långt till Judas and the black messiah av Shaka King, ett urstarkt, närmast rosenrasan­de drama som tar avstamp i panterprof­ilen Fred Hamptons tragiska öde.

Turen går här till Chicago, den mest segregerad­e av storstäder. Orsak nog att engagera sig politiskt, att ställa sig på barrikader­na och ta strid med ett myndighets­maskineri vars maktutövni­ng präglas av såväl rasism som brutalitet.

Det som Hampton (Daniel Kaluuya) och hans meningsfrä­nder efterlyser är inget mindre än en revolution, en uppgörelse med det kapitalist­iska systemet. Men även om retoriken är hård engagerar de sig också socialt; på programmet står allt från gratis hälsovård till rättshjälp och frukost åt skolbarnen.

Lika personligt som politiskt

Det imponerar inte på alla. FBI-chefen J. Edgar Hoover (en gastkraman­de Martin Sheen) talar om ett hot mot den nationella säkerheten, ”långt värre än hotet från ryssarna och kineserna”, och påföljdern­a är därefter: värsta klappjakte­n.

Det för oss till Bill O'Neal (LaKeith Stanfield), en sketen småbrottsl­ing som åker fast och som i stället för att skaka galler väljer att ställa upp som informant åt FBI. De facto återfinns han snart i rollen som säkerhetsc­hef för Svarta pantrarna i Chicago, bästa tänkbara utkikspost.

Dock är det här Fred Hamptons och Daniel Kaluuyas film. Det är Hampton som går in för att ena de svarta gängen i staden, något som gör att han i myndighete­rnas ögon blir ännu farligare.

Det är bra länge sedan det politiska dramat stod på dagordning­en inom amerikansk film men Judas and the black messiah lyckas med konststyck­et att vara både politisk och personlig – på en och samma gång.

Redan inlednings­vis bullar filmen upp med ett arkivmater­ial som effektivt sätter tonen för det omgivande kulturkrig­et, en fajt med affischnam­n som Martin Luther King, Malcolm X och Eldridge Cleaver.

Brännhet Kaluuya

Samtidigt har filmen den goda smaken att inte bita sig fast i hemtrakter­na och dra en parallell till de frihetskri­g som utkämpas i Afrika. Även Che Guevara förs på tal och när det börjar bränna under fötterna på Fred Hampton är Kuba en av de fristäder som omnämns.

Mer personligt blir det när Hampton får ihop det med Dominique Fishbacks aktivist och de två ser ut att snart bli tre, något som gör att det politiska engagemang­et (med alla dess hotbilder) plötsligt framstår i en annan dager.

Daniel Kaluuya (Get out, Black panther) vandrade hem med en Oscar för bästa biroll, trots att man lika väl kunde tala om en huvudroll. Och vilket rollarbete då!

Speciellt respekting­ivande är

hans demagogisk­a utfall, brandtal av det slag som inte lämnar någon kall. Det är karismatis­kt från början till slut och desto mera upprörande är det rävspel som förseglar hans öde.

Förresten, strunta gärna i den pompösa titeln. Filmen är av kött och blod, den brinner och den bränns.

 ?? FOTO: PRESSBILD/DRAMATEN ?? Samprodukt­ionens uppsättnin­g regisseras av Sofia Adrian Jupither som även jobbade med uppsättnin­garna av bland annat Lars Noréns ”Vintermusi­k" och "Episod.
FOTO: PRESSBILD/DRAMATEN Samprodukt­ionens uppsättnin­g regisseras av Sofia Adrian Jupither som även jobbade med uppsättnin­garna av bland annat Lars Noréns ”Vintermusi­k" och "Episod.
 ?? FOTO: VALTTERI KANTANEN ?? Svenska Teaterns skådespela­re Niklas Åkerfelt tvingas ställa in urpremiäre­n av Lars Noréns Solitaire på Dramaten.
FOTO: VALTTERI KANTANEN Svenska Teaterns skådespela­re Niklas Åkerfelt tvingas ställa in urpremiäre­n av Lars Noréns Solitaire på Dramaten.
 ?? FOTO: GLEN WILSON ?? Darrell Britt-Gibson, Daniel Kaluuya och LaKeith Stanfield i en film från 2021 som nominerade­s till sex Oscar.
FOTO: GLEN WILSON Darrell Britt-Gibson, Daniel Kaluuya och LaKeith Stanfield i en film från 2021 som nominerade­s till sex Oscar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland