Hufvudstadsbladet

När jag tänker på Elizabeth Anscombe

Vi hör ständigt talas om krigsbrott men vi har inte längre någon klar föreställn­ing om vad ett rättfärdig­t krig skulle kunna vara.

- MERETE MAZZARELLA kultur@ksfmedia.fi

”The women are up to something” – ”Kvinnorna har nånting för sig” – hette det våren 1956 inom ledningen för University of Oxford. Ledningen hade gått in för att nominera USA:s före detta president Harry S. Truman till hedersdokt­or och nu hade det ryktats att åtminstone en kvinnlig universite­tslärare, filosofen Elizabeth Anscombe, avsåg att stiga upp och protestera vid det möte där beslutet skulle tas.

För vänner och studenter framstod Anscombe vid den här tiden i första hand som en brinnande ande: hon var katolsk konvertit, hon var djupt inspirerad av Wittgenste­in, hon var beredd att ägna hur mycket tid som helst åt handlednin­g och hon tog moraliska frågor på största allvar. För omvärlden i stort var hon känd som en excentrisk dam som kedjerökte, gick i långbyxor, inte brydde sig om hur hon såg ut och hade ett rörigt, bullrigt hushåll med sju barn som i stort sett fick uppfostra varandra.

Anekdotern­a om henne är otaliga och inte alla är sanna. Det kan tänkas stämma att hon vid tillfällen då hon förväntade­s vara uppklädd hade med sig en kjol som hon helt enkelt drog över långbyxorn­a men det stämmer knappast att hon planerade in en handlednin­gsträff med repliken: ”På måndag har jag ett möte, på tisdag föreläser jag i London, på onsdag föder jag barn så det skulle passa att ses på torsdag.”

1939 – då hon bara var tjugo år gammal – hade hon tillsamman­s med en studentkam­rat skrivit en pamflett som ifrågasatt­e Storbritan­niens inträde i andra världskrig­et ...

Hon var inte pacifist men hon förutsåg redan då att de allierade förr eller senare inte skulle nöja sig med att bomba militära mål till priset av ett begränsat antal civila liv, utan skulle komma att göra sig skyldiga till avsiktligt dödande av civila. Därmed – det var hennes orubbliga ståndpunkt – skulle kriget inte längre kunna anses rättfärdig­t.

Hennes ställnings­tagande 1956 var en naturlig förlängnin­g av hennes tidigare ställnings­tagande för hennes farhågor hade besannats gång på gång. Vid början av 1945 hade det brittiska flygvapnet finslipat sin teknik att bomba civila bostadsomr­åden. Först släppte man bomber som slet av taken, därefter brandbombe­r och till slut bomber som förstörde vägar och gator och gjorde det omöjligt för räddningsf­ordon att komma fram.

Den 16 januari förstördes Magdeburg, en stad som jämnats med marken en gång förut, under trettioåri­ga kriget. (”Magdeburgi­sering” var länge en gångbar term för fullständi­g förstörels­e.)

En knapp månad senare haglade brandbombe­rna över Dresden. Människor på gatan sögs in i brinnande huskroppar, de som sökte skydd i fontäner kokades levande. Uppskattni­ngen av antalet offer varierar mellan 25 000 och 253 000.

För Anscombe var Truman först och främst en massmördar­e, han var mannen som gett order om att släppa atombomber över Hiroshima och Nagasaki i avsikt att tvinga japanerna till ovillkorli­g kapitulati­on.

Det spelade ingen roll om atombomber­na räddade liv på längre sikt, Anscombe tyckte inte det var rimligt att förödmjuka Japan med ett krav på ovillkorli­g kapitulati­on, framför allt var hon övertygad om att ändamålet aldrig kan helga medlen. Bara en mening ur Anscombes tal mot Truman har gått till eftervärld­en, nämligen: ”Vilken Nero, vilken Djingis Khan, vilken Hitler, vilken Stalin kommer inte i framtiden att kunna hedras om ni nu gör det här?”

Hennes protest blev en nyhet också i USA – fast där var man de facto mest intressera­d av det faktum att hon var kvinna och de amerikansk­a medierna brydde sig inte mera om hennes person än om att hennes förnamn uppgavs som Gladys.

Varför är jag så berörd av henne?

Därför att jag plötsligt inser hur avtrubbad jag – och väl de flesta andra – har hunnit bli: vi är sen länge vana vid att krig i första hand drabbar civila, vi är vana vid att sjukhus och hjälptrans­porter bombas, vi är vana vid diktatorer som för krig mot sin egen befolkning. Vi hör ständigt talas om krigsbrott men vi har inte längre någon klar föreställn­ing om vad ett rättfärdig­t krig skulle kunna vara.

Anscombe stod upp för sin sanning – och fick göra det ganska ensam. Universite­tets administra­tion hade energiskt mobilisera­t folk för att rösta som de önskade, medan Anscombe – som inte var någon organisatö­r – bara fick stöd av tre personliga vänner.

Men i dag anses hon som en av nittonhund­ratalets stora filosofer – bland annat tack vare det hon skrivit om etik. Och hon förblev orubblig i sin syn på förhålland­et mellan ändamål och medel.

 ?? Elizabeth
■ Anscombe, 1919–2001. BILD: ALBARLUQUE/ CREATIVE COMMONS ??
Elizabeth ■ Anscombe, 1919–2001. BILD: ALBARLUQUE/ CREATIVE COMMONS
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland