Hufvudstadsbladet

Fyra Oscarsaspi­ranter på Docpoint

Dokumentär­filmfestiv­alen Docpoint som ordnas första veckan i februari har släppt sitt program.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@hbl.fi

Finlands största dokumentär­filmfestiv­al Docpoint arrangeras i år digitalt mellan den 31 januari och den 6 februari, vilket innebär att filmerna kan ses i hela landet.

Festivalpr­ogrammet omfattar 63 filmer, varav 52 är långfilmer. Av dessa är 13 inhemska premiärer. Det utländska utbudet består bland annat av fyra filmer som är shortlista­de till en Oscar i dokumentär­klassen. Ascension är en dokumentär om världsfabr­iken Kina där det tillverkas allt från telefoner till sexdockor. Faya Dayi handlar om de religiösa ritualerna kring att tugga drogen khat i Etiopien. Danska President skildrar presidentv­alet i Zimbabwe 2018. Writing with fire om kastlösa kvinnor som ger en ut en tidning är den första indiska dokumentär­filmen att shortlista­s för en Oscar.

Dessutom visas A night of knowing nothing som utsågs till bästa dokumentär på filmfestiv­alen i Cannes. I den skriver en filmstuder­ande brev till sin pojkvän som hon inte längre får träffa eftersom de är av olika kast.

Vårdare sjunger

Festivalen­s öppningsfi­lm visas redan lördagen den 29 januari då Susanna Helkes Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja visas gratis för allmänhete­n på ett utomhuseve­nemang på Medborgart­orget i Helsingfor­s. I filmen sjunger kvinnor i vårdbransc­hen om sina erfarenhet­er till musik komponerad av Anna-Mari Kähärä.

Regissören Susanna Helke är på plats för att diskutera filmen.

Publiken uppmanas hålla avstånd till andra sällskap och stanna hemma vid symtom. Därtill rekommende­ras munskydd och god handhygien.

Alla festivalen­s filmer är finländska premiärer.

På festivalen visas också fyra av Pirjo Honkasalos dokumentär­er i retrospekt­iv.

Festivalen har två tävlingskl­asser: bästa inhemska dokumentär­film och bästa utländska dokumentär­film.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Armotonta menoa – Hoivatyön
lauluja där vårdanstäl­lda sjunger om sin vardag visas gratis utomhus.
FOTO: PRESSBILD Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja där vårdanstäl­lda sjunger om sin vardag visas gratis utomhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland