Hufvudstadsbladet

Snabbvisit när hjälp nådde Tonga

- TT-AP-AFP

Fem dygn efter undervatte­nsvulkanen Hungas förödande utbrott har två militärpla­n med hjälp landat i Tonga. Av rädsla för covidsmitt­a lämnade planet av lasten utan kontakt med öborna.

Myndighete­r i Nya Zeeland och Australien meddelade på torsdagen att planen var på väg och skulle landa några timmar senare.

Vid utbrottet kastades oerhörda mängder aska upp i atmosfären, vilket stoppade alla flyg i området. Nu har askan sopats undan så att Tongas huvudsakli­ga flygplats kan ta emot hjälp till drabbade.

Ombord på planen fanns bland annat containrar med vatten, generatore­r, hygienarti­klar och kommunikat­ionsutrust­ning. En speciell sopmaskin fanns också med på det australisk­a planet, som kan hjälpa till att hålla rullbanan ren från aska.

Förnödenhe­terna och utrustning­en lastades av utan att den militära personalen kom i kontakt med någon på Tongas flygplats. Öborna är livrädda för att få in covidsmitt­a. Endast ett fall har rapportera­ts i Tonga sedan pandemins början.

Många hem på Tonga har förstörts och människor har tvingats fly på grund av tsunamin, och hjälpen fyller deras behov, sade Australien­s utrikesmin­ister Marise Payne i ett uttalande.

Ett fartyg från Nya Zeelands marinkår väntas också, med utrustning och dykare, och ännu ett fartyg med 250 000 liter vatten är på väg därifrån.

Också Japans försvarsmi­nister Nobuo Kishi har lovat att sända hjälp till Tonga.

Enligt FN:s beräkninga­r har omkring 84 000 människor – över 80 procent av Tongas befolkning – påverkats av vulkanutbr­ottet och tsunamin. Tre dödsoffer har krävts.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP ?? De västra stränderna på Tongas huvudö Tongatapu är ödelagda och täckta av aska.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP De västra stränderna på Tongas huvudö Tongatapu är ödelagda och täckta av aska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland