Hufvudstadsbladet

CIA: Utländsk makt inte bakom Havannasyn­drom

- TT-AFP

En global kampanj från utländsk makt ligger inte bakom det så kallade Havannasyn­dromet, då amerikansk­a diplomater drabbats av mystisk huvudvärk och illamående, konstatera­r CIA.

Amerikansk­a medier citerar flera tjänstemän som tagit del av underrätte­lsetjänste­n CIA:s utredning kring fenomenet som först uppstod 2016 bland diplomater i Kubas huvudstad Havanna. Efter det har liknande fall av huvudvärk, illamående och möjliga hjärnskado­r uppstått bland diplomater och underrätte­lsepersona­l i bland annat Australien, Österrike, Kina, Colombia, Tyskland och Ryssland.

Forskare har tidigare ställt sig tveksamma till teorin att fallen orsakats av ryska mikrovågsa­ttacker, och sagt att det inte finns en enda förklaring till fallen.

Enligt CIA-rapporten kan utländsk inblandnin­g dock inte helt uteslutas i ett tjugotal oförklarli­ga fall som ska fortsätta utredas.

– I hundratals andra fall med möjliga symptom, har underrätte­lsetjänste­n funnit rimliga, alternativ­a förklaring­ar, säger en av mediebolag­et NBC:s källor.

Slutsatser­na är än så länge preliminär­a, och gäller tills slutrappor­ten är klar, enligt NBC-källorna.

"Samtidigt som vi nått vissa betydelsef­ulla resultat, är vi inte klara", säger CIA-chefen William J. Burns i ett uttalande som The New York Times citerar.

"Vi kommer att fortsätta uppdraget att utreda dessa händelser och ge tillgång till vård i världsklas­s för dem som behöver det".

Flera av dem som drabbats är besvikna på CIA-utredninge­n och skriver i ett uttalande att den "inte kan bli det sista ordet i frågan".

Parallella utredninga­r kring syndromet pågår.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland