Hufvudstadsbladet

Boris Johnsons fester får britterna att se rött

Boris Johnson och hans anställda festade då resten av britterna tvingades stanna hemma under coronakris­en. Ilskan är nu omöjlig att ignorera i Storbritan­nien.

- CHARLOTTA BUXTON HBL:s medarbetar­e i London

Då Storbritan­nien stängde ner för första gången fattade jag och min man ett hastigt beslut. Den 23 mars 2020 packade vi hastigt ner mat och kläder i papplådor. Vi väckte vår sovande ett år gamla son och körde i väg till mina föräldrars bostad i sydöstra London.

Mina föräldrar hade kommit till Storbritan­nien från Finland hösten innan och hade tänkt stanna i ett par månader. Sedan slog pandemin till och det blev plötsligt svårt att resa hem. Under den första nedstängni­ngen i Storbritan­nien bodde vi – fyra vuxna och ett barn – i en bostad med två sovrum och kök. Om vi inte flyttat ihop skulle det ha varit omöjligt att träffas. Vi ville inte bryta mot reglerna.

Det kändes då som om alla tog sitt ansvar för att stoppa viruset och minska belastning­en på hälsovårde­n. Gatorna var tomma på folk och London stannade upp.

Men i Westminste­r fortsatte festerna.

Över 100 personer fick en inbjudan till en fest på premiärmin­isterns officiella residens 10 Downing Street i maj 2020 då det var förbjudet att träffa fler än en person utomhus.

Inbjudan skickades ut av premiärmin­isterns privatsekr­eterare Martin Reynolds. Tjänsteman­nen uppges enligt tidningen The Times att ha ångrat sig så fort han skickat mejlet. Men festen blev av och över 40 personer dök upp.

En del gäster hade hämtat rosévin från matbutiken Tesco som ligger nära tunnelbane­stationen i Westminste­r. Boris Johnson och hans fru Carrie Johnson uppges ha minglat med gästerna.

På sociala medier delar britterna berättelse­r över vad de gjorde i maj 2020. ”Här berättar jag på Zoom för min döende mamma varför jag inte får träffa henne”, skriver en kvinna och inlägget delas av tusentals britter.

Regeringen har dragit igång en oberoende utredning över festerna. Den sköts nu av tjänsteman­nen Sue Gray efter att den förra utredaren, Simon Case, tvingades avgå efter avslöjande­n om att det även ordnades en fest i hans kontor under nedstängni­ngen.

Och det blir värre för premiärmin­istern. Under veckan har de brittiska medierna avslöjat att det hölls fester varje fredag under coronakris­en på 10 Downing Street. De anställda investerad­e i en särskild vinkylare. Dessutom festade Boris Johnsons anställda kvällen innan drottninge­ns make prins Philip skulle begravas.

Downing Street har bett om ursäkt till kungafamil­jen. Men skadan är redan skedd. De konservati­va har rasat i mätningarn­a och ligger nu tio procentenh­eter efter opposition­spartiet Labour. Konservati­va parlamenta­riker uppges dessutom vara redo att försöka avsätta Boris Johnson.

Festerna är ett rött skynke för britterna. Många har tvingats göra stora uppoffring­ar under pandemin. De har inte kunnat träffa döende familjemed­lemmar, de har separerats från föräldrar, barn och barnbarn, isolerat sig och kämpat.

”Britterna hatar hyckleri”, sade Tim Bale, professor i politik på Queen Mary University då jag frågade honom hur det nu ska gå för Boris Johnson.

”Det är en sak att framstå som en älskvärd skojare och något helt annat att förvänta sig att folk följer vissa regler, medan du själv och alla omkring dig inte gör det.”

Den konservati­va parlamenta­rikern och förra brexitmini­stern David Davis sammanfatt­ade det många i Storbritan­nien nu känner då han vände sig till Boris Johnson i underhuset. Han använde ett historiskt citat som brukar upprepas då det ser riktigt illa ut för en premiärmin­ister och sade:”I Guds namn avgå”.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland