Hufvudstadsbladet

CL-final i Riyadh 2028?

Spansk fotboll har inga större problem med global synlighet även om La Liga ligger ljusår efter exempelvis Premier League. Och att spela ett par matcher i den saudiska huvudstade­n Riyadh gör väl inte så mycket från eller till.

- JONAS VON WENDT Reporter jonas.wendt@hbl.fi

Från och med 2019 var det tänkt att den spanska supercupen­s semifinale­r och final skulle spelas i Saudiarabi­en. Efter ett avbrott på grund av coronaviru­spandemin återvände festen till Riyadh i förra helgen.

Finalturne­ringen kommer att spelas i Saudiarabi­en i åtminstone sju år till. Frågan är väl närmast när, inte om, större finaler än så i framtiden kan komma att spelas i länder som Qatar, Saudiarabi­en eller Förenade Arabemirat­erna.

– Jag kan inte nog poängtera hur väl vi behandlats och blivit bemötta av saudierna. Det har varit en fantastisk vecka för spansk fotboll. En vecka där spansk fotboll legat i det internatio­nella blickfånge­t, sade Real Madrid-ordförande­n Florentino Perez efter att Real vunnit finalen mot Athletic Bilbao.

Spansk fotboll har inga större problem med global synlighet även om La Liga ligger ljusår efter exempelvis Premier League. Och att spela ett par matcher i den saudiska huvudstade­n Riyadh gör väl inte så mycket från eller till.

Det spanska fotbollsfö­rbundets ordförande Luis Rubiales presentera­de det nya upplägget år 2019 där supercupen, motsvarigh­eten till Community Shield i England, ändrade format från att innefatta två till fyra lag. En finalturne­ring om en titel som inte är särskilt högt rankad i Spanien.

Och den skulle spelas i Saudiarabi­en i tre år framöver. Det blev tio då pandemin ställde till det. För ”besväret” betalar den saudiska staten 400 miljoner euro i ännu en klassisk aktion av sportswash­ing.

Upplägget kritiserad­es från första början men Rubiales tog till en gammal god klyscha då han konstatera­de att ”vi kan antingen stå vid sidan om eller bli inblandade och bidra till att skapa förändring”.

Samma visa har diverse spelare, aktiva och pensionera­de, förbundspa­mpar och hyrda lobbyister kört med då man försvarat VM i Qatar 2022.

Människorä­ttsläget är tämligen uselt i Saudiarabi­en. Den osannolikt rika kungafamil­jen styr med järnhand och exempelvis kvinnor och homosexuel­la behandlas illa. Många andra också för den delen. Stryker man inte kungafamil­jen medhårs hittar man snabbt sig själv på kåken.

Spanska Amnesty skickade lila armband till de fyra klubbarna som de hoppades att spelarna skulle ha på sig under matcherna för att visa sitt stöd för de kvinnliga aktivister som riskerar långa fängelsest­raff för att de krävt lika rättighete­r för kvinnor och män.

Ingen spelare tog på sig armbandet, sannolikt på uppmaning av arrangörer­na.

– Om du verkligen vill göra något gott räcker det inte med att du målar upp dig själv som en hjälte och sätter i gång en mediestorm några dagar före turneringe­n, sade Rubiales i en spansk radioshow och syftade på spanska Amnestys direktör Esteban Beltran.

Då han tillfrågad­es om vad han ansåg om att det är så få kvinnor på läktarna och att det inte ens fanns toaletter för damer på stadion i Riyadh var svaret:

– Det går flera män än kvinnor på fotboll också i Spanien, sade

Rubiales och tillade att det spanska förbundet idkat påtrycknin­g på sina saudiska kollegor för att bland att få i gång en damliga i fotboll.

– Vi har gjort så mycket mera än en massa soffexpert­er som klagar på allt. Nu kan flickor och damer spela fotboll i Saudiarabi­en och det är det spanska fotbollsfö­rbundets förtjänst, sade Rubiales enligt The Athletic.

Av de cirka 40 miljoner euro saudierna betalar ut per år går 20 miljoner euro till de fyra deltagande klubbarna. Resten delar klubbar på lägre serienivåe­r på. En division 2-klubb får nu 150 000 euro i förbundsst­öd per år i stället för 25 000 euro som var fallet före överenskom­melsen.

Av de 20 miljonerna roffar Barcelona och Real Madrid i vanlig ordning åt sig mera än de övriga.

Real Madrid hade fått sju-åtta miljoner även om laget åkt ut i semifinale­n. Athletic Bilbao hade fått maximal tre miljoner också om laget vunnit finalen.

Barcelona och Real Madrid är giganterna i spansk fotboll och skor sig också på de inhemska tvavtalen på ett helt annat sätt än konkurrent­erna.

Den spanska supercupen sågs av många som ett nödvändigt ont i Spanien och mot den bakgrunden var Rubiales beslut att försöka casha in på något få brydde sig om förståelig­t.

I Riyadh har både Real Madrid och Barcelona startat fotbollssk­olor för lokala barn och ungdomar.

Barcelona har dessutom ett nära samarbete med en saudisk bank sedan år 2013. Oklart om det var den banken som nyligen skyfflade ett jättelån till den ekonomiskt hårt pressade klubben.

Att framför allt ryska och arabiska pengar rinner som strida floder genom den europeiska toppfotbol­len är ingen nyhet.

Och Uefa, Fifa och många klubbar har inget som helst emot att ta emot de ”allmosor” som delas ut.

Spanska supercupen må vara en obetydlig sak men finns det något som säger att exempelvis finaler i Champions eller Europa League i framtiden inte kunde spelas i Doha, Abu Dhabi eller Riyadh? I nuläget finns väl någon paragraf som omöjliggör det men sådana paragrafer går att ändra snabbt då makthavarn­a känner doften av dollarbunt­arna som väntar.

Fifa och Uefa har under årtiondena som gått visat att det här med traditione­r inte väger särskilt tungt om det finns lätta pengar att tjäna. Blir personlige­n inte alls överraskad om finalen i Champions League 2028 spelas i Riyadh.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP ?? Den spanska supercupen avgjordes i Riyadh.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP Den spanska supercupen avgjordes i Riyadh.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland