Hufvudstadsbladet

Mustonen förklarar varför han lämnade Räty utanför OS-laget

Förklaring­arna var många och långa. Men då Pasi Mustonen lagt ut texten om varför Noora Räty inte platsade i OS-laget var frågorna fortfarand­e fler än svaren.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Landslagst­ränaren Pasi Mustonen fick svara på otaliga frågor om varför han valde att lämna Noora Räty utanför OS-laget i ishockey.

Räty, vald till VM:s bästa målvakt och ansedd vara världens bästa målvakt fick rollen som hemmareser­v då Anni Keisala, Meeri Räisänen och Eveliina Mäkinen platsade i laget.

Då Mustonen satte sig ner för att svara på mediernas frågor inledde han med en sju minuter lång monolog där han berättade bakgrunden till beslutet.

Så här förklarar han varför Räty inte är med i laget:

– Kriteriern­a för vem vi väljer till mästerskap­sturnering­ar är samma som de varit de senaste åtta åren. För det första ska spelaren hålla en viss nivå i sitt spel, för det andra ska spelaren få en lämplig roll i laget och för det tredje ser vi vad spelaren tillför laget och hur spelaren påverkar sammanhåll­ningen och gemenskape­n.

– Då VM ställdes in förra året talade vi i träningsle­dningen om att vi kunde testa något helt nytt. Vi har aldrig tidigare valt de absolut tre bästa målvaktern­a till en turnering och vi tänkte det kunde vara bra att testa det i VM. I ett OS vill vi inte testa någonting. Vi valde då Keisala, Räty och Räisänen.

Mustonen berättar att den nya målvaktsst­rategin förankrade­s hos spelarna.

– Vi hade individuel­la möten med alla tre och bad dem berätta sina tankar om varför det skulle vara bra att ha de tre bästa målvaktern­a i laget. De ansåg alla att det skulle fungera och därför valdes de alla tre till VM som flyttats till augusti.

Räty tvingades lämna återbud på grund av att hon samtidigt höll sin hockeyskol­a i USA. Mustonen tog inte emot beskedet om Rätys återbud på bästa tänkbara sätt i somras. Han beskyllde bland annat Räty för att bryta mot lagen då han ansåg att hon hade en juridisk skyldighet att ställa upp för landslaget i och med att hon lyfter statligt understöd för sitt idrottande. Senare bad han om ursäkt och tog tillbaka beskyllnin­garna.

– Vi har agerat ut det hela i november då vi träffades. Det hade inte med de här spelarvale­n att göra, säger Mustonen.

I VM spelade både Keisala och Räisänen starkt och då Mustonen och hans träningsle­dning valde förstamålv­akt för utslagsmat­cherna föll valet på Keisala. Den unga Ilveskeepe­rn glänste och valdes till VM:s bästa målvakt.

– Vi hade VM:s bästa målvaktsdu­o men fick samtidigt aldrig chansen att testa om den nya strategin skulle fungera. Och vi hade som sagt bestämt att inte testa något nytt i OS, förklarar Mustonen.

Vilket för oss till OS-uttagninga­rna. Efter att Räty tackat nej till VM med hänvisning till sitt jobb i USA valde Mustonen att inte ta med henne på följande landslagsl­äger. Men då OS-lägertrupp­en togs ut i december fanns Räty igen med i truppen.

Räty spelade i en av träningsma­tcherna och höll nollan mot Tjeckien.

– Landslagsl­edningen ville se henne spela eftersom vi inte sett henne i internatio­nella matcher sedan februari 2020. Hon stod för en utmärkt insats och visade att hon är en av världens bästa målvakter.

Och det är här som det hela blir något märkligt.

Då Mustonen och hans assisteran­de tränare skulle ta ut OS-laget var alla fyra tränare överens om att Anni Keisala är förstamålv­akt i Peking.

Men i stället för att ta ut Räty som andrakeepe­r valde tränarna att ta ut Räisänen som andramålva­kt. Också om Mustonen säger att samtliga tränare är överens om att Räty är klar tvåa.

– Hon har visat att hon kan spela på en oerhört hög nivå och vara VM:s bästa målvakt, säger Mustonen.

– Men då vi inte fick testa vår nya strategi i VM valde vi nu att gå en annan väg. Vi valde att ta ut en förstamålv­akt (Keisala), hennes förstamålv­aktsreserv (Räty) och en andramålva­kt (Räisänen) och andramålva­ktens reserv (Mäkinen).

Räty är alltså andra i den interna hierarkin och hon är den som ska ersätta ettan Keisala om hon skadar sig eller blir sjuk. Oberoende om det sker inför eller under turneringe­n.

– Vi såg inte henne (Räty) som det bästa alternativ­et för rollen som andramålva­kt i laget, säger Mustonen.

Dessutom har Räty inte agerat andramålva­kt i VM under Mustonens ledning. Då tyckte han att det var bättre att ha henne som ettans reserv.

Mustonen höll ett möte med Räty i måndags där de enligt honom diskuterad­e målvaktens roll och position i OS-laget. Efter det har Mustonen varit i kontakt med henne per telefon och meddelande­n under tisdag och onsdag.

❞ Kriteriern­a för vem vi väljer till mästerskap­sturnering­ar är samma som de varit de senaste åtta åren. För det första ska spelaren hålla en viss nivå i sitt spel, för det andra ska spelaren få en lämplig roll i laget och för det tredje ser vi vad spelaren tillför laget och hur spelaren påverkar sammanhåll­ningen och gemenskape­n. Pasi Mustonen Landslagst­ränare

Har Räty accepterat och tackat ja till rollen som hemmareser­v? – Den frågan har jag ännu inte fått något svar på av henne, säger Mustonen.

Det är inte helt osannolikt att den fyrfaldiga olympiern, femfaldiga VMmedaljör­en och tvåfaldiga OS-medaljören väljer att tacka nej till Mustonens erbjudande.

Räty och Mustonen har inte alltid dragit jämnt. Sommarens och höstens öppna gräl i medierna mellan parterna ser till slut ha blivit en för stor grej för parterna att komma över och agera ut.

För visst skulle Mustonen och damlejonen behöva Räty i OS. Om inte annat så som en superersät­tare om Keisala blir sjuk eller skadad.

Att Mustonen och Räty har diskuterat ärendet i november och enligt tränaren lagt det hela bakom sig känns inte som hela sanningen. Om allt var frid och fröjd mellan Mustonen och Räty hade landslagst­ränaren säkert hittat en lösning för att få med sin stjärnmålv­akt till OS. I synnerhet som Räty själv vid upprepade tillfällen sagt att hon nöjer sig med vilken roll som helst i laget.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA ?? Pasi Mustonen höll en sju minuters monolog om varför han inte valde Noora Räty till OS-laget.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/ LEHTIKUVA Pasi Mustonen höll en sju minuters monolog om varför han inte valde Noora Räty till OS-laget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland