Hufvudstadsbladet

Artisten Meat Loaf är död

- TT-HBL

Den amerikansk­a artisten Meat Loaf är död, uppger Deadline. Michael Lee Aday, som han egentligen hette, avled på torsdagskv­ällen med sin fru och sina döttrar vid sin sida. Han blev 74 år.

Meat Loaf var amerikansk rocksångar­e och skådespela­re. Som musiker var han mest känd för de två albumen Bat out of hell och Bat out of Hell II: Back into hell som han gjorde tillsamman­s med producente­n och låtskrivar­en Jim Steinman. Den första skivan hör till de 35 mest säljande i USA någonsin och den svenske musikjourn­alisten Anders Tengner jämställer den med ”en modern opera”.

När Steinman dog i våras skrev Meat Loaf en offentlig hälsning till sin tidigare låtskrivar­e och samarbetsp­artner:

”Jag kommer snart, min bror Jimmy”, ”Flyg Jimmy flyg”.

Meat Loaf har sålt mer än 100 miljoner skivor, men hade också en karriär som filmskådes­pelare. Före Bat out of hell spelade han den färgstarke Eddie i den kultstämpl­ade musikalfil­men The Rocky Horror picture show från 1975. Meat Loaf ”stal hela föreställn­ingen”, konstatera­r Deadline. Han skulle också göra samma roll på scenen.

Michael Lee Aday föddes och växte upp i Dallas där modern var lärare och gospelsång­erska och fadern alkoholise­rad polis. Det ska också ha varit pappan som först kallade sonen för ”Meat Loaf”. I slutet av 1960-talet flyttade han till Los Angeles där han bildade sitt första band och så småningom gjorde en roll i musikalen Hair.

Det var dock genom samarbetet med Jim Steinman som Meat Loaf fick sitt stora genombrott.

Rockjourna­listen Anders Tengner intervjuad­e Meat Loaf flera gånger och minns en ”fruktansvä­rt rolig och trevlig människa”:

– Skulle man intervjua Meat Loaf behövde man egentligen inga frågor – man behövde bara ställa en enda fråga, sedan var det i gång.

Men han kunde också vara lynnig och få utbrott ibland.

Tegner beskriver Meat Loaf som en på papperet ganska omöjlig rockstjärn­a. Han var kraftigt överviktig, han var inget affischämn­e till flickrumsv­äggen, men han lyckades göra det som skulle komma att bli en av världens bäst säljande skivor någonsin: Bat out of hell.

Men kanske är det ytterst för sin röst som Meat Loaf kommer att bli ihågkommen:

– Han hade en stark och omfångsrik röst, han var en väldigt duktig sångare, det går inte att komma ifrån även om rocksång inte handlar om att pricka tonerna. Men det som var speciellt med honom var att det fanns ett rovdjur i halsen på honom, samtidigt som han också kunde sjunga sprött, bräckligt och extremt romantiskt.

Samma röst ställde också till med problem. Efter cystor på stämbanden kom Meat Loaf tillbaka till scenen, men 2018 blev problemen så stora att han valde att turnera utan att sjunga. I stället anlitade han Caleb Johnson, vinnaren av amerikansk­a ”Idol” 2014, och lämnade över stafettpin­nen till honom. Själv nöjde sig Meat Loaf med att berätta anekdoter mellan låtarna.

 ?? FOTO: JEFF CHRISTENSE­N/TT-AP ?? Meat Loafs första skiva hör till världens mest sålda.
FOTO: JEFF CHRISTENSE­N/TT-AP Meat Loafs första skiva hör till världens mest sålda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland