Hufvudstadsbladet

Karisborna får sitt vardagsrum tillbaka

Gänget bakom Stallet i Stallörspa­rken i Ekenäs etablerar sig i Karis. Iwan Harries berättar att de tagit över Art Café Serendipit­y och öppnar The Yard i byggnaden under våren, möjligen redan i mars.

- JOHANNA LEMSTRÖM/VN johanna.lemstrom@vastranyla­nd.fi

Trots rådande begränsade möjlighete­r att över huvud taget kunna gå ut på krog har många Karisbor sörjt att Art Café Serendipit­y varit stängt. Stället har i åratal varit Karisborna­s vardagsrum.

Likt fågel Fenix reste sig ur askan ska en ny era strax ta vid i restaurang­en på Köpmansgat­an i Karis. Det är gänget bakom Stallet, före detta Gnägget, i Ekenäs som med Iwan Harries, Nathan Kirkwood och Stephen Whittaker står i tur att driva restaurang i byggnaden.

– Vi har avtalat om att hyra stället i fem år, med en option på ytterligar­e fem år. Det kan hända att vi framöver köper stället, säger Iwan Harries.

Om coronaläge­t tillåter och allt går enligt planerna siktar de på att eventuellt öppna The Yard redan i mars.

Hur kom det sig att era blickar föll på Serendipit­y? – Vi hade en lugn dag i Stallet i somras och beslöt oss för att besöka Serendipit­y. Det var en otroligt stillsam kväll även på Serendipit­y, trots att vårt besök sammanföll med ett evenemang i Karis. Vi började prata med Andreas Mavrostomo­s (som drivit Art Café Serendipit­y) och han föreslog att vi skulle ta över, svarar Iwan Harries.

Några månader senare satt han och Nathan Kirkwood i Åbo och pratade om skillnader mellan att driva restaurang i stora respektive små städer. Serendipit­y dök upp i tankarna – stället flöt liksom upp till ytan igen, lite som en meteskork.

– Jag konstatera­de att vi har ”gjort” stora städer, men det vi gör bäst inom service och gästvänlig­het gör sig bäst i en mindre stad, säger Nathan Kirkwood.

– Nathan var positivare än jag, säger Iwan med ett flin.

Summa summarum beslutade de sig för att ge krogen i Karis en chans. Och de har känt sig oerhört välkomna redan innan The Yard ens öppnat – småstaden har visat sig från sin allra bästa sida:

– Det är helt otroligt. Vi åt lunch på Oswald’s bistro och nämnde att vi ska öppna nytt i Serendipit­y. Plötsligt surrade ”alla” på Oswald’s runt oss, alla var engagerade och tyckte det var toppen, säger Stephen Whittaker.

Köket ger nya möjlighete­r

Under Mavrostomo­s tid fick Serendipit­y ett fullgott restaurang­kök. Det har man saknat i Stallet i Ekenäs. De är glada över att The Yard ger dem litet fler möjlighete­r än Stallet.

– Vi kommer satsa på goda burgare med tillbehör såsom pommes och coleslaw, säger kocken Stephen, som faktiskt är tredje bäst i Finland på att steka hamburgare.

Han kom nämligen trea i Burger battle 2021 med en riktig lyxburgare – med stekt anklever, tryffelsva­mp, comtéost och en biff av hängmörat kött.

– Fullt så dyrbara burgare blir det inte i köket i The Yard, men nog gourmetbur­gare gjorda på lokala råvaror så långt det går. De ska vara så goda att folk vill komma på nytt, lovar Stephen.

Det blir också en diger öllista och goda viner att välja bland.

– Vi har till och med några exklusiva ölsorter på gång, som vi blir först i Finland med att servera, säger Iwan.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? ■ Nathan Kirkwood och Iwan Harries ser framför sig trädgården i en engelsk pub då de planerar för sommaren 2022 i The Yard.
FOTO: LINA ENLUND ■ Nathan Kirkwood och Iwan Harries ser framför sig trädgården i en engelsk pub då de planerar för sommaren 2022 i The Yard.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland