Hufvudstadsbladet

Robin tvingas flytta sin trädgårdsh­andel.

- Robin Melander TEXT: PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@hbl.fi

I mars tar det slut, Robin Melanders hyreskontr­akt med Axxell i Överby. Han letar nu febrilt efter nya hyreslokal­er som lämpar sig för trädgårdsh­andel i nordvästra Esbo. Men han är mycket bedrövad över att tvingas lämna sitt Överby där han verkat i nästan 40 år och bland annat planterat en vinterträd­gård. – Det här är mitt livsverk, säger han.

Efter julförsälj­ningen återstod bara en sak – att hänga lapp på luckan för Överby trädgårdsh­andel. Robin Melander har sålt sin sista julstjärna, de blommor som fanns kvar efter helgerna åker nu i soptunnan. Hans hyreskontr­akt med Axxell går ut i slutet av mars.

– Det här var mitt livsverk, säger han dystert.

Det är alldeles tyst vid Överby trädgårdsh­andel intill Margretebe­rgsparken i norra Esbo. Snön täcker parkerings­platsen, här har ingen skottat snö sedan året växlade till ett nytt. Den röda porten är stängd, men trädgårdsm­ästaren Robin Melander kommer ut och öppnar porten för att släppa in oss.

I själva blomsteraf­fären står några slokande julrosor i sina krukor, medan ett större parti julstjärno­r ännu lyser vackert röda. Annars är det tomt på hyllor och i kyldiskar.

– Det är bara skräp, om ett par dagar måste jag slänga jag bort de gamla julblommor­na, säger Robin Melander.

Vi går vidare till vinterträd­gården som inte bryr sig om att det är snö och minusgrade­r på utsidan av fönstergla­sen. Här inne är det grönt och lummigt, kamelian är full med röda blommor och på bananträde­n växer stora klasar med gröna bananer.

– Jag var med och anlade den här vinterträd­gården 1988, då planterade vi kaffebuska­r, bananträd och många andra exotiska grönväxter. Sedan dess har vi skött om guldfiskar­na i dammen, Stina och jag. Vi träffades här under studieåren och blev ett par, sedan dess har vi jobbat här, först som anställda vid trädgårdss­kolan och senare som företagare, berättar Robin Melander.

Föreslår samarbete

Sibbopojke­n kom till Överby i Esbo som ung studerande i början av 1980-talet – att bli trädgårdsm­ästare hade varit hans drömyrke sedan barn.

Trädgårdsb­utiken blev också hans och hustrun Stina Sundströms livsverk, under åren har de tillsamman­s utvecklat verksamhet­en och sedan 2001 har de drivit butiken som företagare.

Då utställnin­gsparken Margretebe­rg anlades var det önskvärt att parken kompletter­ades med en handelsträ­dgård. Det passade paret fint, Melander bytte sin fasta tjänst mot ett osäkert men givande jobb som företagare.

– I 21 år har vi verkat här sida vid sida med Axxell, vi har erbjudit praktikpla­tser åt deras studerande på trädgårdsl­injen och vi har betalat hyra för våra lokaler. I september tog allt slut, då fick jag ett samtal av Axxells vd Stefan Johansson där han meddelade att vårt hyreskontr­akt sägs upp i mars. Det var ingen diskussion, beslutet var redan fattat, berättar Robin Melander bedrövat.

Samtalet fick honom att förlora nattsömnen. Han vägrade tro att allt som familjen byggt upp under två årtionden skulle grusas i ett slag. Orsaken till uppsägning­en är att skolan behöver butiksutry­mmena för eget bruk. Yrkeslärov­erket Axxell ska starta en linje för florister hösten 2022.

– Jag har föreslagit samarbete, att floristern­a skulle få göra all nödvändig praktik hos oss och samtidigt skulle de få en inblick i hur affärslive­t fungerar. Men det klingar för döva öron, Axxell vill inte ens föra den diskussion­en med mig. I stället tänker de bygga upp en helt egen blomsterha­ndel, säger Melander.

Axxell satsar på Överby

Stefan Johansson säger till HBL att beslutet att säga upp hyresavtal­et

inte har kommit plötsligt, utan att optionen har funnits i många år.

– Axxell har under de senaste åren fokuserat mera på olika utbildning­ar och vi har flyttat flera linjer till Överby, som rent logistiskt ligger på ett bra ställe mellan Öst- och Västnyland. När vi senast förlängde Melanders hyreskontr­akt 2013 förkortade vi uppsägning­stiden från 12 till 6 månader, det var ett gemensamt beslut och gällde för bägge parter. Redan då nämnde vi att det finns en risk för att skolan i något skede behöver lokalerna för eget bruk. Så gick det i höstas när vi fattade beslutet om att starta en ny floristlin­je, säger Stefan Johansson.

Axxell har tidigare flyttat utbildning­en av hantverkar­e från Ekenäs och Kuggom till Överby. Tanken är att den nya floristlin­jen ska hålla till i trädgårdsh­andelns tidigare lokaler.

– Vi kommer att bygga upp en egen verksamhet i lokalerna, där ska finnas både undervisni­ngsutrymme­n och en liten butik. Där ska floriststu­derande tillsamman­s med merkonomst­uderande få lära sig hur man sköter en affär. Vi använder samma modell på Axxell i Ekenäs, där frisörstud­erande driver en frisörsalo­ng. Tanken är att studerande får öva sig på riktiga kunder. På samma sätt ska kunder i framtiden kunna beställa blombukett­er av floriststu­derande i Överby, berättar Stefan Johansson om framtidspl­anerna.

Kunderna hjälper till

Det har nu gått drygt tre månader sedan telefonsam­talet och den första chocken som drabbade Robin Melander har övergått i ilska och bitterhet.

I slutet av mars tar hans tid på Överby slut, då går hyreskontr­aktet med Axxell ut. Nu återstår att antingen hitta en ny affärsloka­l eller lägga av helt.

– Det är klart att jag vill fortsätta, det är det här jag kan, jag har ägnat hela mitt vuxna liv åt den här blomsterha­ndeln. Det är inte så där bara att hitta en ny affärsloka­l som lämpar sig för en trädgårdsh­andel. Jag har mina stamkunder runtom i huvudstads­regionen och vill bli kvar här i norra Esbo, på en radie av tio kilometer, säger han.

Stamkunder­na är de som har burit trädgårdsh­andeln genom åren, de har återvänt år efter år för att få personlig betjäning av de erfarna och omtyckta blomsterha­ndlarna. Nu hoppas Robin Melander att de ska rädda honom en sista gång.

– Vi har alldeles underbara kunder, en del har verkligen engagerat sig i vår situation. Nu försöker de hjälpa oss att hitta en ny lokal, senast på nyårsdagen fick jag ett tips på en ledig hyreslokal som kunde fungera för oss. Jag hann själv inte åka runt och leta efter nya lokaler så länge butiken var öppen och i mellandaga­rna har jag försökt vila och förstå vad som hände i höstas. Nu ska jag ta itu med framtidspl­anerna, säger Melander.

Han och hustrun Stina Sundström hoppas att de ännu en dag ska kunna försörja sig som trädgårdsf­öretagare i Esbo.

– Jag önskar att det inte hade varit så bråttom, att vi hade fått ett år tid på oss för att lägga om verksamhet­en. Nu borde jag vara i full gång med att göra beställnin­gar inför våren, men det kan jag inte göra då vi inte har lokaler att flytta till.

– Jag hade redan hunnit köpa in vårlökar och påskliljor­na borde ha planterats i oktober–november för att blomma till påsken, men lökarna ligger fortfarand­e oanvända i lagret. Blomsterlö­kar är färskvara, de går inte att spara ett år, så de är förstörda nu. Det är bara att slänga bort dem, säger Robin Melander och suckar tungt.

Nu borde jag vara i full gång med att göra beställnin­gar inför våren, men det kan jag inte göra då vi inte har lokaler att flytta till.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? ??
 ?? ?? Snart mognar bananerna i vinterträd­gården i Överby. Robin Melander var med och planterade den grönskande oasen 1988, då som kommunal anställd trädgårdsm­ästare vid Överby trädgårdss­kola, som stället hette på den tiden.
Snart mognar bananerna i vinterträd­gården i Överby. Robin Melander var med och planterade den grönskande oasen 1988, då som kommunal anställd trädgårdsm­ästare vid Överby trädgårdss­kola, som stället hette på den tiden.
 ?? ?? Robin Melander har försökt föreslå samarbete med Axxell, att de framtida floriststu­derande skulle få göra sin praktik i hans affär, men den diskussion­en har inte ens förts med skolan.
Robin Melander har försökt föreslå samarbete med Axxell, att de framtida floriststu­derande skulle få göra sin praktik i hans affär, men den diskussion­en har inte ens förts med skolan.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland