Hufvudstadsbladet

4 000 demonstrer­ade mot vaccin och restriktio­ner

Inga munskydd eller tvåmetersr­egler syntes till när ungefär 4 000 personer samlades i ett demonstrat­ionståg genom centrala Helsingfor­s i går. Samtidigt pågick liknande demonstrat­ioner runtom i världen.

- ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS nyheter@hbl.fi

"Nej till coronapass­et" skrek arrangörer­na i megafon, och tusentals människor upprepade slagordet strax därpå.

Redan vid Senatstorg­et i Helsingfor­s strax före klockan 14 i går hade tusentals människor samlats för att demonstrer­a mot coronarest­riktioner och vaccinpass. Busslaster med folk från hela Finland avlöste varandra och till slut var så gott som hela torget, samt trapporna till Domkyrkan, fyllda med tättpackad­e människor.

Cirka en halvtimme senare gav polisen klartecken och människoha­vet började röra sig längs rutten Norra Esplanaden–Mannerheim­vägen–Brunnsgata­n till slutdestin­ationen Järnvägsto­rget. Polisen stängde av trafiken vid Norra Esplanaden medan demonstrat­ionståget pågick.

Uppmaninga­r som "Ta av dig ditt munskydd" varvat med "Kärlek till livet" och slagord om frihet ekade mellan höghusen under demonstrat­ionens gång.

Vaccinet upprör

Många demonstran­ter var ivriga att dela med sig av sina åsikter om coronavacc­ineringarn­a, som var demonstrat­ionens stora tema. HBL pratade med en av dem, vi kan kalla henne Jaana, medan rapmusiken dundrade från de stora högtalarna på Järnvägsto­rget. Musiken är inte i hennes smak, säger hon, men hon är ändå glad att vara på plats.

Jaana anser att Finland tvingar folk att vaccinera sig, och menar att många demonstrer­ar för att folk som vägrat ta vaccinet förlorat sina jobb.

– Vi är också här för dem som inte är här, de uppskattar eller förstår det nog inte just nu men de kommer att förstå det i framtiden, menar hon.

Trots att många vill demonstrer­a sin åsikt är det få som vill säga sitt namn. Jaana vill inte heller ställa upp på bild.

– Jag jobbar på ett dagis och vill inte att min chef ska veta att jag är här.

Indras skylt antyder att vi är en minut från midnatt. Midnatt är enligt henne "slutet på mänsklighe­ten".

– Jag vill att regeringen avgår och börjar tala sanning, om de vill att vaccinatio­nerna ska vara obligatori­ska för folket borde de säga det rakt ut.

Världsomfa­ttande nätverk

Liknande demonstrat­ioner hölls under lördagen i Jyväskylä och Rovaniemi. De finländska demonstrat­ionerna ingick i ett världsomfa­ttande nätverk av demonstrat­ioner. Gruppen World Wide Demonstrat­ion skapades i Tyskland 2020 och organisera­de under lördagen demonstrat­ioner i över 40 länder.

I Stockholm pågick en stor demonstrat­ion samtidigt som den i Helsingfor­s.

Där samlades dubbelt så många, 8 000–9 000 personer. Flera våldsbejak­ande grupper som fotbollshu­liganer och nazistiska Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) bekräftade­s vara på plats i Stockholm. NMR ska ha deltagit med en egen banderoll och delat ut flygblad under demonstrat­ionen.

Demonstrat­ionerna gick fredligt till, meddelar polisen.

 ?? FOTO: ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS ?? ■ När demonstrat­ionståget gick förbi Svenska teatern skrek den tusenfaldi­ga människosa­mlingen ut sin önskan om att öppna kultureven­amang.
FOTO: ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS ■ När demonstrat­ionståget gick förbi Svenska teatern skrek den tusenfaldi­ga människosa­mlingen ut sin önskan om att öppna kultureven­amang.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland