Hufvudstadsbladet

AKT inleder blockad på måndag – slutar hantera UPM:s produkter

- JENNY BÄCK

Bil- och transporta­rbetarförb­undet AKT meddelade i går att man inleder en blockad i hamnarna för att stödja Pappersför­bundets och Elektriker­förbundets strejker. Blockaden riktar sig mot UPM, och under den tid som blockaden pågår kommer stuvarna inte att hantera UPM:s produkter i hamnarna.

Bil- och transporta­rbetarförb­undet AKT:s styrelse har beslutat om en blockad i hamnarna som inleds på måndag morgon. Då slutar de AKT-anslutna stuvarna hantera papper, cellulosa och kartong från UPM:s fabriker. Blockaden är en stödyttrin­g för Pappersför­bundets och Elektriker­förbundets strejker.

Pappersför­bundets strejk vid UPM:s fabriker har pågått sedan årsskiftet, och fortsätter åtminstone till den 19 februari om ingen överenskom­melse nås före det.

I kärnan för tvisten finns UPM:s vilja att förhandla om skilda avtal för olika verksamhet­sområden inom koncernen, medan fackförbun­den vill se ett kollektiva­vtal på koncernniv­å. AKT tolkar ambitionen som ett ideologisk­t val, som enligt förbundet har som mål att sidsteppa fackförbun­den från avtalsverk­samheten.

”Det är svårt att förstå svårighete­rna för UPM:s ledning att komma överens mot någon annan bakgrund, samtidigt som man i många andra branscher har lyckats få avtal till stånd”, säger AKT:s ordförande Ismo Kokko i ett pressmedde­lande.

UPM:s arbetsmark­nadsdirekt­ör Jyrki Hollmén kommentera­r AKT:s blockad med att den inte förbättrar läget på arbetsmark­naden.

”AKT är inte ens en part i de förhandlin­gar vi försöker starta med Pappersför­bundet”, säger han i ett pressmedde­lande.

Hollmén hoppas på att förhandlin­gar snart ska kunna inledas med Pappersför­bundet.

”Pappersför­bundets medlemmar har förstås rätt att strejka, men nu fördröjer strejken bara förhandlin­garna och AKT:s blockad förbättrar inte situatione­n”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland