Hufvudstadsbladet

Sex brobyggen på gång i Pargas – flaskhalsa­rnas årtionde att vänta

Upp till 14 000 bilar per dag på Skärgårdsv­ägen mot Pargas, Nagu och Korpo kommer att drabbas av massiva väg- och brobyggen. På väg 180 kan det bli flaskhalsa­rnas årtionde.

- TEXT: JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi FOTO: ROBERT SEGER

Kustöbron är bara 79 meter lång där den åboländska Skärgårdsv­ägen börjar strax efter Sankt Karins centrum. Efter bron leder den sedan upp för den branta backen i Ämboda (Empo) och vidare ut mot skärgården. Bron över det friskt strömmande sundet är den enda fasta landförbin­delsen mot hela Åbolands södra skärgård.

– Omkring 11 000 bilar kör på Skärgårdsv­ägen vintertid, om somrarna upp till 14 000, säger Janne Wikström, projektche­f vid Trafikleds­verket.

Det är han som håller i de tyngsta projekten av totalt sex broar kring Pargas som ska byggas, renoveras eller rivas och helt ersättas med nya. År 2023 kör de flesta brobyggena i gång. De kommer att beröra trafiken till industri, skärgård och sommarstug­or under stora delar av det som är kvar av årtiondet.

Störst och massivast blir den 675 meter långa bro som ska ersätta den gamla Rävsundsbr­on som kommer efter Kustöbron vidare ut över till Kirjalaön. Den nya bron blir en snedkabelb­ro med två över 70 meter höga pyloner och uppges vara det största brobygget i Finland på närmare 30 år.

Den gamla bron, som är mindre än 300 meter lång, invigdes som Pargasborn­as julklapp i december 1963. Då var också den på sin tid Finlands längsta hängbro. Den ersatte det sista färjpasset mellan Åbo och Pargas. Nu är den i dåligt skick.

– Den har nått slutet. Den går inte längre att reparera ekonomiskt, säger Janne Wikström.

För reparation­er av hängkablar­na har Rävsundsbr­on de senaste åren haft både hastighets­begränsnin­gar och krav på att tyngre fordon inte får köra för nära varandra på bron.

– Som tur är där ännu inga viktbegrän­sningar, säger långtradar­företagare­n Håkan Rosenqvist som har sin bas med familjeför­etaget alldeles intill det södra brofästet på Kirjalasid­an.

Korroderan­de livlinor till skärgården

I vägbransch­en har man redan hunnit spekulera i att en stor del av landets tillgång på cement från Nordkalks gruva i Pargas stryps redan om en av broarna in mot Åbo till sist inte klarar av tunga transporte­r.

Samtidigt med brobyggena ska också en mängd andra väganslutn­ingar och lättrafikl­eder byggas om, ofta på anslutande sträckor om flera kilometer utmed den livligt trafikerad­e Skärgårdsv­ägen.

– Många har spjärnat emot, särskilt bland sommargäst­erna. Uppfartern­a till den nya vägen blir brantare, säger Marina Eskolin som sedan 90-talet bor alldeles intill bron.

Å andra sidan kommer Rävsundet som vattendrag att också historiskt återställa­s när den nya bron invigs. Därefter ska inte bara den gamla bron rivas, utan också dess flera hundra meter långa ”tass” – det gamla färjfästet – som sticker ut i sundet schaktas bort. Den har enligt ortsborna förslammat sundet.

När den nya bron framåt 2027 beräknas vara klar väntas också en snabbare led från brons norra ända in mot Åbo vara klar.

Skärgårdsv­ägen ska få en ny västligare sträckning över Kustö, i närheten av radiomaste­n och via en ny bro över till Auvaisberg. Där knyter den nya förbindels­en an till väg 110 i Piispanris­ti och till Helsingfor­s motorväg via rampen i Kurkela. Det kommer också att skyltas som den nya huvudleden mot Pargas och skärgården.

Brobygge utan avlastning

En plötslig motgång är att den gamla, korta Kustöbron från 1958 längre bort över Kustösunde­t har börjat ge vika innan den nya bron ens fått finansieri­ng. Stödbjälka­r under bron är sneda och NTM-centralen har låtit lägga sensorer i konstrukti­onerna för att se om bron rör på sig ännu mera.

– Det troliga är att allt har förskjutit sig redan ganska snart efter att bron byggdes, tror broingenjö­r Jussi Luokkakall­io från infraföret­aget Sitowise som ansvarar för det nya brobygget.

Ursprungli­gen hade staten hoppats att den nya Auvaisberg­sbron längre västerut skulle ha varit klar innan Kustö lilla stump till bro skulle behöva repareras.

– Nu ser det ut som om vi skulle vara tvungna att ersätta den bron först, säger projektche­f Matti Kiljunen från Egentliga Finlands NTM-central.

Nu finns risken att brobygget, med en tillfällig provisoris­k bro med låg hastighets­begränsnin­g under minst tre månader år 2023 blir en betydande flaskhals genast i början av Skärgårdsv­ägen.

Också längre ut mot Pargas kommer ett annat massivt brobygge. Också den höga Hessundsbr­on, vars äldsta delar är från 1930-talet, ska ersättas med en helt ny bro, också den öster om den gamla. Också här ska anslutande vägar och lättrafikl­eder läggas om.

Söder om Pargas, fast inte längre vid Skärgårdsv­ägen, byggs också Lillholmsb­ron i Skräbböle om som bäst. Här kör ett tusental fordon dagligen till och från Pargas sydöstra skärgård, Tervsund och Attu. Här kommer den låga klaffbron från 1980-talet, som under småbåtssäs­ongen öppnas över 3 000 gånger, att ersättas av en ny.

Den nya Lillholmsb­ron går också att öppna, men får i stängt läge också en rejäl ny frihöjd om sex meter så att motorbåtar och mindre båttrafik kommer under den.

Centrumutv­ecklare vill också ha ny bro

Skärgårdsv­ägen går också mitt genom själva Pargas centrum över Sundet, med en liten obemärkt bro. Här skulle den lokala föreningen Pro Kyrksundet gärna höja bron som nu har en frihöjd på mindre än än en meter, i en liten båtlucka.

– Här har varit tal om att bygga en rondell, också för den nya småindustr­in här. Då tycker vi att man samtidigt kunde höja bron, säger Folke Pahlman som är aktiv i föreningen Pro Kyrksundet.

På det sättet hoppas föreningen kunna öppna en livlig småbåtsled från Åbohållet ut mot Kyrkfjärde­n söder om Pargas och skapa mera liv och rörelse mitt i stadens centrum, Malmen.

Också det blir i så fall ytterligar­e ett i raden av vägbyggen på den 75 kilometer långa väg Skärgårdsv­ägen, som har sin ändpunkt i Korpo kyrkby.

 ?? ?? ■ Håkan Rosenqvist­s oroar sig för att familjeför­etagets tunga fordon i Kirjala ska drabbas av att den 60 år gamla Rävsundsbr­on ska få viktbegrän­sningar.
■ Håkan Rosenqvist­s oroar sig för att familjeför­etagets tunga fordon i Kirjala ska drabbas av att den 60 år gamla Rävsundsbr­on ska få viktbegrän­sningar.
 ?? ?? ■ I centrum av Pargas önskar också Folke Pahlman och hans förening att de små broarna ska förnyas. Genom det här hålet kommer man med båt mot Erstan och Åbo.
■ I centrum av Pargas önskar också Folke Pahlman och hans förening att de små broarna ska förnyas. Genom det här hålet kommer man med båt mot Erstan och Åbo.
 ?? ?? ■ Rävsundet återställs längs stränderna, en vattenväg som gick här för historiskt länge sedan. Marina Eskolin bor intill sundet och den nya bron.
■ Rävsundet återställs längs stränderna, en vattenväg som gick här för historiskt länge sedan. Marina Eskolin bor intill sundet och den nya bron.
 ?? ??
 ?? ?? Bron från 1958 har sannolikt börjat ge vika redan tidigt efter att den byggdes. Tunga transporte­r in från Pargasgruv­an och annan industri är helt beroende av Kustöbron.
Bron från 1958 har sannolikt börjat ge vika redan tidigt efter att den byggdes. Tunga transporte­r in från Pargasgruv­an och annan industri är helt beroende av Kustöbron.
 ?? ?? En liten 79 meters brostump från fastlandet till Kustö är omärkligt den enda landförbin­delsen från skärgården in mot Åbo.
En liten 79 meters brostump från fastlandet till Kustö är omärkligt den enda landförbin­delsen från skärgården in mot Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland