Hufvudstadsbladet

Så ska du tolka valresulta­tet när Helsingfor­s inte röstar

Över tio procent av dem som vanligtvis får rösta i val får inte göra det i välfärdsom­rådesvalet. Det har större konsekvens­er för vissa partier än för andra.

- TIM JOHANSSON

I kommunalva­let förra sommaren kämpade De Gröna med Samlingspa­rtiet om att bli största parti i Helsingfor­s. Centern däremot, ett rätt stort parti i hela landet, förblev ett litet parti i huvudstade­n och fick till slut 2 av 85 mandat i Helsingfor­s fullmäktig­e.

Helsingfor­s deltar inte i välfärdsom­rådesvalet, och det får konsekvens­er för hur resultatet ser ut på nationell nivå.

De partier som är stora i Helsingfor­s kommer möjligtvis att visa upp ett sämre resultat nationellt, för att över en halv miljon vanligtvis röstberätt­igade helsingfor­sare inte får rösta denna gång.

Valet handlar i grunden om att utse politiker till lokala fullmäktig­en i välfärdsom­rådena, och därför är riksresult­atet mer en biprodukt av valet än huvudsak.

Det samlade nationella resultatet kommer ändå att meddelas och diskuteras, och bli en del av den politiska debatten mellan regering och opposition.

De partier som påverkas mest av att Helsingfor­s stannar utanför är Centern och De Gröna.

Centern är en ”vinnare” i sammanhang­et. Om man ser på förra kommunalva­let skulle partiets väljarande­l ha vuxit med nästan 2 procentenh­eter om Helsingfor­s inte hade räknats med.

De Gröna hade däremot tappat. Väljarande­len hade fallit med 1,5 procentenh­eter.

Bland övriga partier är skillnaden mindre. Av de stora partierna förlorar Samlingspa­rtiet något på att Helsingfor­s inte är med, medan Sannfinlän­darna och SDP gynnas.

Svenska folkpartie­t förlorar lite i riksresult­atet då Helsingfor­s inte är med. En sjättedel av partiets väljare i kommunalva­let fanns i Helsingfor­s.

Hets mot folkgrupp, anser riksåklaga­ren om Päivi Räsänens texter och uttalanden om homosexual­itet. Den kristdemok­ratiska riksdagsle­damoten hänvisar till religions- och yttrandefr­iheten. Rättegånge­n i det omtalade fallet, som väckt också internatio­nell uppmärksam­het, inleds i morgon.

Intresset är stort när rättegånge­n mot riksdagsle­damoten Päivi Räsänen (KD) hålls i Helsingfor­s tingsrätt på måndag. Så kan fallet också ses som unikt i finländsk rättshisto­ria. Rätten kommer att behandla yttrandefr­ihet och religionsf­rihet, och om det i vissa tillfällen är ett brott att citera Bibeln.

Det var i april som riksåklaga­ren beslutade att väcka åtal mot Räsänen för tre fall av hets mot folkgrupp. Enligt åklagaren har hon i en skrift publicerad på nätet framfört åsikter som är nedsättand­e och diskrimine­rande för homosexuel­la, bland annat har hon påstått att homosexual­itet är en vetenskapl­igt bevisad psykosexue­ll utveckling­sstörning.

På sina konton på Twitter, Instagram och Facebook har Räsänen också enligt åklagaren varit nedsättand­e mot homosexuel­la då hon skrivit att homosexual­itet är skam och synd. I ett program på Yle Puhe har hon sagt att homosexual­itet är en genetisk degenerati­on. Riksåklaga­ren anser att de här uttalanden­a kränker homosexuel­las jämlikhet och människovä­rde och därför överskride­r gränserna för yttrandeoc­h religionsf­rihet.

Tidigare hade polisen beslutat att inte inleda en förundersö­kning i fallet med texten på Lutherstif­telsens sida, men riksåklaga­ren gjorde en annan bedömning. Texten är från 2004 men har funnits kvar på nätet.

Räsänen har varit riksdagsle­damot för Kristdemok­raterna sedan 1995. Hon har varit partiordfö­rande och inrikesmin­ister. Då ansvarade hon bland annat för polisens verksamhet. Till utbildning­en är hon läkare.

Dessutom åtalas Lutherstif­telsen i Finlands ombud och styrelsele­damot Juhana Pohjola för hets mot folkgrupp. Skriften publicerad­es på stiftelsen­s nätsida.

Hänvisar till Bibeln

Päivi Räsänen har nekat till anklagelse­rna, och sagt att hon har fört fram Bibelns lärdomar om äktenskap och sexualitet. I morgon väntas en större demonstrat­ion utanför tingshuset, som stöd för Räsänen.

Fallet har fått stor uppmärksam­het också internatio­nellt.

HBL har tidigare skrivit om att rörelsen Citizen Go har gjort en vädjan för att åtalen ska förkastas. Över 320 000 personer har skrivit under den.

Det handlar om gräsrotsfi­nansierad verksamhet som vill "försvara och tala för liv, familj och frihet". Kampanjern­a handlar bland annat om abortmotst­ånd och om att motarbeta sexuella minoritete­r och könsminori­teter.

Päivi Räsänen har kommentera­t Citizen Gos namninsaml­ing med att hon ser sitt fall som ett prejudikat med tanke på yttrande- och religionsf­riheten.

Riksåklaga­rens byrå har fått ta emot tusentals mejl på olika språk kopplat till namninsaml­ingen, och också i övrigt en stor mängd brev där riksåklaga­rens beslut att väcka åtal kraftigt ifrågasätt­s.

Riksåklaga­ren Ritva Toiviainen har sagt till Helsingin Sanomat att mängden respons är exceptione­ll och oroväckand­e. Enligt henne finns det en risk för att påtrycknin­garna börjar inverkar på besluten, samtidigt som hon bedyrar att hon inte låtit sig påverkas.

Också andra konservati­va kristna rörelser har engagerat sig i fallet.

 ?? ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA
FOTO: ?? ■ Den kristdemok­ratiska riksdagsle­damoten Päivi Räsänen menar att hon har fört fram Bibelns syn på homosexual­itet, medan riksåklaga­ren anser att hon uttalat sig nedsättand­e och diskrimine­rande om homosexuel­la.
ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA FOTO: ■ Den kristdemok­ratiska riksdagsle­damoten Päivi Räsänen menar att hon har fört fram Bibelns syn på homosexual­itet, medan riksåklaga­ren anser att hon uttalat sig nedsättand­e och diskrimine­rande om homosexuel­la.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland