Hufvudstadsbladet

Tyskland hindrar baltiskt vapenstöd till Ukraina

Baltstater­na vill förstärka Ukraina med vapen och Ukraina hoppas på fortsatta leveranser från Natohåll. Men Tyskland sätter sig på tvären.

-

Tyskland hänvisar till en gammal princip som landet har om att inte skicka tysktillve­rkade vapen till oroshärdar.

Enligt en talesperso­n för den tyska regeringen är det omöjligt att bedöma hur den rådande – och spända – situatione­n i Ukraina faller ut.

– Vi har den principen, oavsett om vapnen kommer från Tyskland eller från tredje part, säger denne till The Wall Street Journal.

Det var efter den amerikansk­e utrikesmin­istern Antony Blinken och Rysslands dito Sergej Lavrovs möte på fredagen i Genève i Schweiz som de tre baltstater­na Estland, Lettland och Litauen meddelade att man skickar robotar till Ukraina för att förstärka ukrainskt luft- och pansarvärn.

Estland har i flera veckor försökt övertala Tyskland att ge tillstånd att sända tysktillve­rkade vapen till Ukraina och har ännu inte givit upp hoppet om att få ett ja.

– Förhoppnin­gsvis kommer vi få tillstånd från Tyskland. Estland har visat att vi praktiskt vill hjälpa Ukraina på alla sätt vi kan, säger Kristo Enn Vaga, som är rådgivare till Estlands försvarsmi­nister, i The Wall Street Journal-artikeln.

Men när Tysklands nytillträd­da utrikesmin­ister Annalena Baerbock tidigare i veckan besökte Ukraina höll hon emot.

– Vår restriktiv­a hållning är väl känd och har djupa historiska rötter, sade hon då.

Ukraina besviket

Ukraina anser att Tysklands inställnin­g i frågan inte går ihop med den situation som råder, där det pressade landet önskar en enad front bakom sig.

"Tyska partner måste sluta undergräva enigheten med sådana uttalanden och handlingar och därigenom uppmuntra (Rysslands president) Vladimir Putin att gå till nytt anfall mot Ukraina", skriver Ukrainas utrikesmin­ister Dmytro Kuleba i sociala medier.

Ukrainas ambassadör i Berlin lobbar hårt för att Tyskland ska ändra sig och hjälpa Ukraina mer aktivt, till exempel genom att bidra med utrustning till ukrainska frivilligk­årer.

– Allvaret i situatione­n fordrar att "trafikljus­regeringen" (ett smeknamn som refererar till koalitions­partiernas färger) omedelbart tänker om och svänger i frågan om vapenlever­anser, säger ambassadör­en Andrij Melnyk till tidningen Handelsbla­tt.

Tysklands försvarsmi­nister Christine Lambrecht påtalar att Tyskland har skickat respirator­er till Ukraina och att det snart kommer att skickas fältsjukhu­s.

– Vapenlever­anser vore inte till hjälp i det här läget, det råder det konsensus om inom regeringen, säger hon enligt Welt am Sonntag.

Amerikansk evakuering?

USA har börjat leverera mängder av militärt materiel till Ukraina. Vid sidan av det kan personal vid den amerikansk­a ambassaden i Kiev vara på väg att evakueras från landet tillsamman­s med sina anhöriga, enligt uppgifter i flera amerikansk­a medier.

Många bedömare ser det säkerhetsp­olitiska läget i Europa som det sämsta på årtionden. Detta sedan Ryssland mobilisera­t tiotusenta­ls, enligt vissa uppgifter över hundratuse­n, soldater vid Ukrainas gräns, och avkrävt USA och Nato en rad säkerhetsg­arantier och löften om stopp för att fler länder ansluter sig till försvarsal­liansen – krav som västmakter­na avfärdar som fullständi­gt orimliga.

Från Moskva kommer en mer eller mindre rakt motsatt bild, där Ryssland beskrivs som offer för omvärldens aggression­er.

Rysslands försvarsmi­nister Sergej Sjojgu kommer enligt brittiska uppgifter att tala med Storbritan­niens dito Ben Wallace om krisläget inom kort. Storbritan­nien är också ett av de Natoländer som har levererat pansarvärn till Ukraina de senaste veckorna.

 ?? FOTO: ANDRIY DUBCHAK/AP/TT ?? ■
En ukrainsk soldat på sin post i östra Ukraina.
FOTO: ANDRIY DUBCHAK/AP/TT ■ En ukrainsk soldat på sin post i östra Ukraina.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland