Hufvudstadsbladet

Låt inte Bottniska viken frysa fast

-

Närmare 85 procent av Finlands utrikeshan­del sker via fartyg. För att flödet av varor ska löpa behövs isbrytare som garanterar att farlederna är farbara året runt. Mardrömssc­enariot är att fartygen inte kan ta sig till och från hamnarna under de kallaste vinterveck­orna. Det är ett faktum som inte kommer att förändras även om temperatur­en stiger som en följd av klimatförä­ndringen.

Finska Arctia opererar i dag åtta isbrytare och har en god kapacitet att utföra sitt uppdrag. Slitaget på fartygen är ändå hårt och en process för att skaffa nya isbrytare har startat. Finland och Sverige går i den här frågan hand i hand och planerar för en gemensam anskaffnin­g där Sverige beställer sammanlagt tre isbrytare och Finland två. Inga slutliga beslut om att beställa isbrytarna har ännu fattats.

Brukstiden för en isbrytare är cirka 50 år och investerin­gskalkylen bör göras utifrån de beräknade årliga kostnadern­a. Eftersom isbrytarna används under en lång tid är det viktigt att fartygen utrustas med den modernaste och pålitligas­te tekniken. Det gäller framför allt möjlighete­rna att uppdatera tekniska lösningar senare och miljöaspek­ter där valet av drivmedel är en central fråga. Underdimen­sionerade eller oflexibla lösningar kan bli kostsamma längre fram. Alternativ­kostnaden i situatione­r där utrikeshan­deln blir lidande på grund av bristfälli­g isbrytning är hög.

En gemensam isbrytaran­skaffning mellan Finland och Sverige behöver koordinera­s och planeras noggrant. Trots att förvaltnin­gen och beslutspro­cesserna är konstruera­de enligt samma modell i båda länderna finns ändå många fallgropar på vägen, bland annat när det gäller tekniska specifikat­ioner och myndighets­styrning. Samtidigt är synergiern­a stora eftersom toppmodern­a isbrytare är avancerade och ger möjlighete­r till samarbete inom forskning och utveckling.

Det tar fyra till fem år att bygga en isbrytare efter att byggbeslut­et har fattats. Alla berörda parter gör klokt i att engagera sig i tid eftersom det är ytterst dyrt och komplicera­t att göra ändringar i det skedet när ritningarn­a och de tekniska specifikat­ionerna är klara och produktion­en är på väg att köra i gång.

I Sverige är behovet att förnya isbrytarfl­ottan ännu större än i Finland. De svenska isbrytarna är slitna och sannolikhe­ten för att farlederna ska vara tillgängli­ga i alla situatione­r försämras för varje vinter som går. De stora industriel­la investerin­gar som görs i norra Sverige ställer högre krav på tillgängli­gheten till hamnarna i norr. Miljöaspek­ten blir också allt viktigare eftersom gamla isbrytare förorenar avsevärt mycket mer än moderna fartyg.

Finland och Sverige hör till de få länder i världen som gemensamt har den tekniska kompetense­n att bygga isbrytare. Isbrytarna har också en tydlig försvarsmä­ssig dimension vilket ytterligar­e stärker argumenten för att de återståend­e besluten om en gemensam anskaffnin­g görs i rask takt i båda länderna.

”Alternativ­kostnaden i situatione­r där utrikeshan­deln blir lidande på grund av bristfälli­g isbrytning är hög.”

JUHO ROMAKKANIE­MI är vd för Centralhan­delskammar­en.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland