Hufvudstadsbladet

Utveckla social- och hälsovårds­tjänsterna

- KRISTIAN REHNSTRÖM Vanda

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRD Välfärdsom­rådenas nya fullmäktig­emedlemmar har en enastående chans att förnya strukturer då de påbörjar sitt uppdrag senare i vår. Eftersom ekonomin kommer att vara begränsad är det viktigt att från första början fatta rätta beslut, innan verksamhet­en i områdenas egen regi kör i gång.

Social- och hälsovårds­reformen har varit på tapeten i åratal och det har enligt min åsikt hämmat utveckling­en av verksamhet­en. Många kommuner har dragit sig från större reformer, eftersom verksamhet­en varit på väg ut redan länge. Nu då varje område kommer att vara resultatet av sammanslag­ningar är det viktigt att förändra i stället för att bevara det som varit bara av principskä­l. Självfalle­t förordar jag inte att man slår fungerande helheter sönder och samman. Men bevarande av status quo för inte framåt.

De servicenät och tjänster som vi har i dag är närmast ett resultat av vad samhället behövt tidigare. Inte vad vi behöver i morgon. En vettig digitalise­ring av rutinärend­en sparar vårdperson­alens tid för personlig betjäning åt dem som verkligen behöver den. Det sparar också mycket tid för patienten, som nödvändigt­vis inte behöver åka in till hälsocentr­alen och köa, utan bekvämt kan sköta sitt ärende hemifrån.

Då olika kommunala enheter slås samman i välfärdsom­rådena följer också diskussion­en om lönenivåer. Många politiker har redan uttryckt en åsikt om hur harmoniser­ingen skall ske. Åter igen borde man se framåt och besluta vilka arbetsuppg­ifter som kommer att behövas i den nya situatione­n. Därefter kan lönenivån avspegla det nya behovet. Att automatisk­t ändra endast på lönenivån utan att man inverkar på arbetets innehåll är inte en god idé. Om man kan öka på produktivi­teten genom bättre anpassade arbetsuppg­ifter, uppkommer också ett ekonomiskt utrymme för bättre kompensati­on åt personalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland