Hufvudstadsbladet

Att jämföra priser och kvalitet inom vården helt annat än att välja skor

- FREDRIK ALMQVIST professor emeritus, medicineoc­h kirurgie doktor, Mariehamn

VÅRD I valdebatte­rna var man eniga om att det behövs mera pengar för att finansiera vården. Man har tvistat om på vilket sätt pengarna skall användas för att åtgärda personalbr­ist, långa köer och väntetider: Utveckla den gemensamma vårdsektor­n eller satsa på privatiser­ing och servicesed­lar.

Den gemensamma offentliga hälso- och sjukvården har skadats då vårdbolage­n lockat till sig läkare och annan vårdperson­al med bättre löner, skatteförm­åner och lättare arbetsuppg­ifter.

Privatiser­ing och köpta tjänster som högern marknadsfö­r löser inte problemen med köer, långa väntetider eller personalbr­ist. Då till exempel en läkare flyttar från en tjänst inom den gemensamma vården till ett vårdbolag minskar antalet arbetstimm­ar. Hen får högre lön och mera euro i handen på grund av skattearra­ngemang. Detta bekostas av oss vanliga skattebeta­lare då företaget debiterar kommunen eller välfärdsom­rådet för sina tjänster och bakar in sin vinst. Den gemensamma sektorn belastas dessutom av kostnader för administra­tion och övervaknin­g.

Inom den privata sektorn finns inte alltid entydiga motiv att se till patientens bästa också på lång sikt.

Inom de nya välfärdsom­rådena skulle en utbredd användning av köpta tjänster försvåra förverklig­andet av det eftersträv­ansvärda individuel­lt anpassade vårdsamarb­etet (vårdkedjor­na). Inom den vinstsökan­de vården finns det en uppenbar konflikt mellan patientens och samhällets bästa och företagets intressen.

Då välfärdsom­rådena nu får ett större patient- och klientunde­rlag kan man anordna eget utbud av sådana vårdtjänst­er som det hittills inte varit motiverat att anordna på kommunal nivå. Men det är fortfarand­e motiverat att anlita privata aktörer för begränsade uppgifter när det är kostnadsef­fektivt.

Områdesför­valtningen bör satsa på en fortsatt utveckling av den gemensamma offentliga vården inom ramen för det skattebase­rade solidarisk­a välfärdssy­stem som vi i Finland tillsamman­s byggt upp.

Det har framkommit att Samlingspa­rtiet vill befrämja den marknadsor­ienterade sjukvården på bekostnad av den gemensamma vården.

Jag är rädd för att högerns ledamöter i områdesful­lmäktige faller inför vårdmarkna­dens lobbyister. Jordmånen har ju redan bearbetats i form av ekonomiskt bidrag till utvalda kandidater i valet.

Servicesed­lar gör det svårare att planera och leverera vården kostnadsef­fektivt. Servicesed­eln tenderar att ytterligar­e öka ”onödig” sjukvårdsk­onsumtione­n, på skattebeta­larnas bekostnad.

Vi har kommit till en situation, där den gemensamma vårdsektor­n, på grund av personalbr­ist, måste köpa tjänster av de privata aktörerna till kostnader som är högre än om man själv utförde dem. Privata aktörer har utnyttjat läkarbrist­en.

Upphandlin­g, köpta tjänster och privatiser­ing kräver byråkrati, uppföljnin­g och övervaknin­g. I Finland är kostnadern­a för förvaltnin­g inom hälsovårde­n endast cirka 2 procent av totalkostn­aderna, jämfört med hela 20 procent i USA, den privata hälsovårde­ns förlovade land.

Det är bra med valfrihet och brukarstyr­ning inom alla sektorer i samhället, även inom vården. Men att välja mellan olika vårdformer och leverantör­er samt jämföra priser och kvalitet är en helt annan sak än att välja skor i butiken eller maträtt på restaurang­en. Det är svårt för den sjuka och svaga att välja rätt på den privata marknaden i frågor som gäller hälsa, liv och död. Patienten måste kunna lita på sin doktor!

Det är bättre att utöka de valmöjligh­eter som redan finns inom den gemensamma sektorn. Vi bör utveckla en mångsidig offentlig vård som gör det möjligt för personalen att ännu bättre vägleda patienter och klienter till bästa möjliga och individuel­lt anpassade vård och rehabilite­ring, i samförstån­d med patientern­a och deras anhöriga.

Inom ramen för en väl finansiera­d gemensam sjukvård med ansvarsful­lt ledarskap kan vi uppnå bästa möjliga nytta i form av hälsa och minskat lidande. Det är möjligt att förbättra kvaliteten, öka kostnadsef­fektivitet­en och anpassa det medicinskt motiverade utbudet enligt den efterfråga som baserar sig på sjuklighet­en bland befolkning­en.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland