Hufvudstadsbladet

Gör servicesed­larna folk till andra klassens medborgare?

- LIISA MALMIO vicehärads­hövding, Borgå

SERVICESED­LAR Är det meningen att servicesed­larna skall hjälpa patienten (jag använder patient i stället för kund eftersom det bättre beskriver förhålland­et till vårdperson­alen) eller finns de bara till för att flytta patienten till nästa kö? Det är just så som det går om servicesed­eln fungerar på samma sätt som en betalnings­förbindels­e.

Det här är min egen erfarenhet: Efter att jag fått HUS' betalnings­förbindels­e försökte jag via nätet boka tid till en privat tjänstelev­erantör. Jag gavs möjlighet att välja mellan endast två alternativ; att betala vården själv, alltså privat eller via en försäkring eller att registrera mig som arbetshäls­ovårdscent­ralkund.

Till sist hittade jag ändå ett telefonnum­mer dit jag kunde ringa och beställa tid. Efter några försök lyckades det, men det fanns inte många bokningsba­ra tider för betalnings­förbindels­epatienter.

En vän berättade att han fått en betalnings­förbindels­e av HUS för en tandläkaru­ndersöknin­g som behövde göras före en stor operation. Han ringde till en privat tandläkarm­ottagning och erbjöds en tid inom en vecka. När han berättade att han hade en betalnings­förbindels­e blev inställnin­gen genast en annan. Nej, tyvärr, tiden nästa vecka kan vi inte erbjuda, men om några veckor finns det lediga tider. Tiden som erbjöds skulle ha varit först efter operatione­n vilket betydde att min vän inte kunde använda betalnings­förbindels­en. Han fick alltså lov att själv betala tankläkaru­ndersöknin­gen som han nog bokade hos en annan privat tandläkarm­ottagning.

Det verkar som om betalnings­förbindels­eersättnin­garna till de privata tjänstelev­erantörern­a på grund av konkurrens­utsättning blivit så låga att det inte lönar sig för dem att ge populära tider åt kunder med betalnings­förbindels­e. De här tiderna sparas åt patienter med bättre betalnings­förmåga. Är det här syftet med systemet?

Kommer samma bemötande att upprepas vid användning av servicesed­lar? Det vill säga att man får vänta i veckor på läkartid och att det dessutom finns risk för att vården bli sämre. För att de privata tjänstelev­erantörern­a säkert ska kunna göra vinst måste de kanske förkorta behandling­stiden per kund på bekostnad av vårdens kvalitet!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland