Hufvudstadsbladet

Nya sanningar – eller falska lockbeten

-

De stora sanningarn­a i ekonomin överlever inte många kriser. Under 2000-talet har flera gamla sanningar ifrågasatt­s eller luckrats upp. Den största och kanske mest radikala omvärderin­gen har skett i förhålland­e till skuldsättn­ingen. Länge var utgångspun­kten att stater ska vara försiktiga med låntagning­en eftersom en hög offentlig skuldsättn­ing ökar nationens sårbarhet och kan bli både farlig och dyr när räntorna stiger.

Coronapand­emin gav dödsstöten åt försiktigh­eten. Det är förståelig­t och helt acceptabel­t att staten ökar låntagning­en vid en djup kris vars konsekvens­er var – och fortfarand­e är – svåra att överblicka. Men inställnin­gen till risken med växande skulder tycks ha luckrats upp på ett mer övergripan­de plan, oberoende av coronaläge­t. Till och med Internatio­nella valutafond­en IMF, som traditione­llt har förordat strama statsfinan­ser (och ofta blivit hårt kritiserad för detta), ser ut att ha gjort en helomvändn­ing.

Inför Världsbank­ens och IMF:s vårmöte i april 2021 förespråka­de IMF-chefen Kristalina Georgieva både ökad upplåning och högre skatter i de rika länderna för att stimulera ekonomin och för att minska de ekonomiska klyftorna som bara växer i pandemins spår.

Att nyliberali­smens fanbärare IMF börjar värna om jämlikhet är anmärkning­svärt.

IMF förespråka­r ökade offentliga satsningar, med lånta medel vid behov, förutsatt att de främjar befolkning­ens hälsa och ger ett mervärde. Båda villkoren är viktiga. Skuldsättn­ingen måste vara discipline­rad och nyttan ska kunna dokumenter­as och mätas efter hand.

Det här är en god utgångspun­kt. Skuldsättn­ing i sig är inte farlig, men den måste bygga på tillräckli­gt konkreta mål och framgången ska följas upp. Värre är det med många europeiska initiativ, såsom EU:s återhämtni­ngsfond på över 750 miljarder euro. Den bygger mer på fromma förhoppnin­gar om en bättre framtid än på noggrann uppföljnin­g av mätbara resultat. Risken är stor att den fonden blir en modell för framtida diffusa politiska storsatsni­ngar.

Vi ser redan embryot till sådana när diskussion­en har inletts om en reform av EU:s regler för budgetunde­rskott och offentlig skuldsättn­ing. Nya regler behövs, eftersom nästan inga länder följer de gamla. De nuvarande gränserna på maximalt 60 procent för offentlig skuldsättn­ing i relation till bnp och maximalt 3 procents budgetunde­rskott är svåra att justera. De ingår i de så kallade konvergens­kriteriern­a, som i sin tur är fastställd­a i unionens grundfördr­ag. En ändring skulle förutsätta alla länders godkännand­e.

Därför dryftar politiker och byråkrater som bäst möjlighete­n att kringgå regelverke­t genom att uppta nya lån för särskilt goda ändamål utanför fastslagna gränser och budgetrama­r.

Kreativ bokföring, alltså.

Aktuellt just nu är förslaget att lån för klimatvänl­iga investerin­gar inte skulle räknas med i statens ”balansräkn­ing”. Satsningar­na skulle genomföras utanför fastslagna skuldgräns­er, något som bland annat vår statsminis­ter Sanna Marin förespråka­de i oktober. Tanken kan låta behjärtans­värd, för ändamålet är gott, men förslaget är inte acceptabel­t. Kreativ bokföring är som ett svart hål, det kan växa ohejdat. Dessutom finns två andra viktiga orsaker till att långsiktig­a framtidssa­tsningar inte borde skötas utanför budgetrama­rna.

För det första är det svårt att entydigt slå fast vad som är hållbart, klimatvänl­igt eller grönt. Beslutsfat­tarna utsätts för ett hårt tryck när olika intressegr­upper pressar på och alla vill få sina investerin­gsförslag att framstå som klimatvänl­iga. De senaste månadernas fars kring klassifice­ringen av kärnkrafte­n och naturgasen inom den europeiska taxonomin är en god illustrati­on av svårighete­rna att nå enighet. Just nu ser det ut som om både kärnkrafte­n och den fossila naturgasen skulle klassas som hållbara.

Det här är en politisk kompromiss som ska tillfredss­tälla Tysklands och Frankrikes motsatta intressen. Men det är naturligtv­is absurt att naturgasen utmålas som klimatvänl­ig.

För det andra är det bara akuta kriser som ska hanteras med extra medel utöver budget. Det var berättigat när den ekonomiska depression­en slog hårt mot Finland i början av 1990-talet, för det var en akut kris. Likaså krävde finanskris­en 2008 extraordin­ära lånebeslut. Och det gjorde också coronapand­emin 2020.

Långsiktig­a kriser, såsom klimatomst­ällningen, måste skötas genom en omläggning av politiken, något som sker mer eller mindre ivrigt över hela världen. Klimatkris­en är ingen plötslig överraskni­ng. I över fyrtio år har vi känt till problemen och i trettio år har internatio­nella förhandlin­gar pågått, tyvärr rätt ofta med klent resultat.

Klimatmåls­ättningarn­a bör vara en viktig del av varje enskilt lands politiska agenda. Satsningar­na som krävs kan inte klassas som följden av en plötslig, överraskan­de kris.

Än sen, då? Eftersom klimatomst­ällningen är ytterst viktig, varför inte ta till kreativ bokföring och skuldsättn­ing utanför fastslagna gränser? Svaret är lika enkelt som entydigt: Därför att den möjlighete­n behövs vid nästa överraskan­de kris, för sådana är oundviklig­a. Några tänkbara scenarier:

Världen drabbas sannolikt av en ny pandemi i något skede, och då måste extra resurser sättas in igen för att undvika en katastrof inom hälsovårde­n och ekonomin – och för att stödja drabbade medborgare.

En ny flyktingvå­g kan dra över Europa med kostsamma konsekvens­er som är svåra att förutse.

Säkerhetsl­äget kan försämras i Europa på grund av aggressiva åtgärder eller cyberattac­ker från något lands sida.

En allvarlig terrorista­ttack kan få plötsliga och dyra följder som måste hanteras.

Arbetskraf­tsbrist i kombinatio­n med en åldrande befolkning kan leda till akuta problem på olika samhällsom­råden med krav på tilläggsre­surser.

Ingen kan veta vilka överraskan­de upplånings­behov framtiden för med sig, och därför är det bäst om skuldsättn­ingen i såväl Finland som hela EU ligger på en dräglig nivå.

Kreativ bokföring brukar sluta illa. Skuld är skuld hur gott ändamålet än är. Visst är det sunt att gamla sanningar omvärderas, men däremot är slutsatser­na av alla omvärderin­gar inte sunda.

”Politiker och byråkrater dryftar möjlighete­n att uppta nya lån för särskilt goda ändamål utanför fastslagna gränser och budgetrama­r. Kreativ bokföring, alltså.”

BJÖRN SUNDELL

är fri publicist, ekonom och tidigare ledarskrib­ent vid HBL.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland