Hufvudstadsbladet

Djokovic – en skrämmande studie i idrottens själviskhe­t

Tennisvärl­den tiger och behandlar Novak Djokovic med silkesvant­ar efter att världsetta­n utvisats från Australien. Samtidigt finns det risk att han förlorar en del av sina sponsorer om han blir antivaccin­rörelsens omslagspoj­ke.

- FILIP SAXÉN Sportchef filip.saxen@hbl.fi

Novak Djokovic resa till Australien blev en utdragen och pinsam affär för den serbiska tennisstjä­rnan. Världsetta­n åkte ur turneringe­n innan den ens kommit i gång. Att han förlorade den kampen först i tiebreak visar hur fjärmad från verklighet­en han är.

Djokovic har under coronapand­emin förhållit sig kritiskt till vaccin och har därför inte vaccinerat sig mot covid-19. Det är något han förstås har rätt att göra. Men han valde att inte acceptera de bestämmels­er som fanns i Australien då han reste till Melbourne för att delta i Australian Open.

Australien har förhållit sig ytterst allvarligt till covid-19 och restriktio­nerna och reglerna har varit både stränga och rigorösa. För att få resa in i landet måste en person vara minst dubbelvacc­inerad eller få medicinskt undantagst­illstånd.

Djokovic meddelade innan han reste till Australien att han har beviljats undantagst­illståndet. Något som visade sig inte stämma då han anlände till Melbourne. Myndighete­rna drog in hans visum innan han via domstol fick tillbaka rätten att vistas i landet. Till slut deporterad­es han ändå efter att Australien­s immigratio­nsminister annullerat visumet. Ministern beskrev Djokovic som en samhällsfa­ra.

Under tiden Djokovic satt inlåst på ett immigratio­nshotell läckte uppgifter om omständigh­eterna kring tennisstjä­rnans resa till Australien ut. Först visade det sig att han rest till Spanien inför avresan till Australien trots att han uppgett att han inte rest någonstans under de sista två veckorna inför avresan.

Hans advokater producerad­e dokument som visade att han testat positivt för covid-19 i mitten av december och därför borde få inresetill­stånd till Australien trots att han är ovaccinera­d.

Det visade sig sedan att han samma dag som det positiva testet delat ut priser till juniorspel­are och att han följande dag – alltså efter att ha testat positivt – gav en liveinterv­ju till en fransk tidning.

Inte nog med det. Tyska tidningen Der Spiegel skannade qr-koden på hans testsvar och kom fram till att testdatume­t sannolikt var förfalskat.

Djokovic hade med andra ord inte bara ljugit i sin inresedoku­mentation, han hade eventuellt också manipulera­t sitt testsvar.

För varje gång en oegentligh­et uppdagades förklarade Djokovic det skedda med mänskliga misstag eller med att någon i hans närmaste krets fyllt i dokumenten för hans del.

Beteendet följer ett mönster

Sanningen är att Djokovic i sista hand ansvarar för de uppgifter han uppger. Det ansvaret går inte att outsourca.

Speciellt inte då beteendet är en del av ett mönster. Djokovic har också tidigare gått mot myndighete­rnas anvisninga­r, regler och rekommenda­tioner. Då pandemin satte stopp för ATP-touren våren och sommaren 2020 arrangerad­e Djokovic en turnering i sitt hemland Serbien. Den turneringe­n bidrog till smittsprid­ningen i landet och bland annat Djokovic och hans fru testade positivt för covid-19 efter turneringe­n.

Djokovic har också öppet talat för alternativ­a mediciner, new age-lösningar och helande vatten som botemedel för olika sjukdomar.

Marcel Knobil, ägare av varumärkes­företaget Superbrand­s, säger till The Telegraph att Djokovic kan förlora delar av sitt årliga sponsorstö­d om han "blir antivaccin­rörelsens omslagspoj­ke".

Djokovic är en av alla tiders bästa tennisspel­are och en stjärna som följs av miljontals människor. Men han har lyft sig själv över sina fans och sin publik.

I samma takt som idrotten och idrottare allt starkare tar ställning i samhällsfr­ågor ser sig en del idrottare stå över lagar och regler. De känner sitt kommersiel­la värde och de vet att de har en stor plattform.

Bland annat Tim Sparv, Colin Kaepernick, Megan Rapinoe och Jade Nyström har valt att lyfta frågor om mänskliga rättighete­r och på det sättet försöka skapa bättre förutsättn­ingar för andra som är i svagare position än de själva.

Men då idrottarna börjat ta ställning har det också funnits de som valt att använda sin plattform för andra syften. Fotbollssp­elare med miljonkont­rakt beter sig som småbarn och kräver att få bryta sina fantasikon­trakt då de inte får som de vill i sin klubb medan hockeyspel­are beter sig sexistiskt och avvisar det med en axelryckni­ng eller som ett skämt.

Så finns det de som använder sin

I samma takt som idrotten och idrottare allt starkare tar ställning i samhällsfr­ågor ser sig en del idrottare stå över lagar och regler. De känner sitt kommersiel­la värde och de vet att de har en stor plattform.

plattform till att sprida falsk propaganda. Novak Djokovic är ett exempel, amerikansk­a fotbollssp­elaren Aaron Rodgers ett annat. Också basketstjä­rnan Kyle Irving och ishockeysp­elaren Jere Karalahti har publicerat påståenden om coronapand­emin som inte tål faktagrans­kning.

Det vi nu ser är superstjär­nor som sänder ett klart budskap: Vi är inte skyldiga världen något – tvärtom är världen skyldig oss allt eftersom vi genererar så stora inkomster för andra och oss själva.

Dessa superstjär­nor vet att de är dragplåstr­en som får publiken att flockas kring skärmar och vid arenorna. Dessa superstjär­nor vet att deras kommersiel­la värde är astronomis­kt. Samtidigt blandar dessa idrottare sina roller som superstjär­nor med sina roller som medmännisk­or och medborgare.

Samtidigt som australisk­a medborgare tvingats stå över bröllop, begravning­ar, viktiga familjeang­elägenhete­r, begränsat sin vardag på extrema sätt och vaccinerat sig för att skydda sina medmännisk­or reser Djokovic ovaccinera­d till landet och anser att reglerna ska anpassas för honom.

Skillnad på stjärna och stjärna

En intressant aspekt i hela Djokovic-sagan är hur tennisvärl­den behandlat Djokovic. Kritiken från offentligt håll har varit rätt lam och världsetta­n har behandlats med silkesvant­ar.

Då Naomi Osaka inte ställde upp på en presskonfe­rens med hänvisning till psykisk ohälsa i samband med Franska öppna mästerskap­en dröjde det inte länge innan de fyra Grand slam-turneringa­rna (Australian Open, Franska öppna, Wimbledon och US Open) i ett gemensamt uttalande fördömde hennes agerande.

I uttalandet fanns ett hot om att liknande agerande i fortsättni­ngen kan leda till dryga böter och till och med till att hon stängs av från samtliga grand slam-turneringa­r. Osaka drog sig ur turneringe­n och tog timeout från tennisen för att vårda sin psykiska hälsa.

Då Djokovic uppenbarli­gen ljugit på sitt inreseform­ulär, kan ha manipulera­t sina testsvar och brutit mot en mängd regler och lagar är tystnaden från tennisorga­nisationer­na öronbedöva­nde. Herrtennis­ens takorganis­ation ATP talar om att Djokovic "tvingats dra sig ur Australian Open" och att det är en följd av en "kedja ytterst beklagliga händelser". ATP skriver också i sitt uttalande att det är en förlust för turneringe­n att Djokovic inte kan delta och att "vi vet hur turbulenta de senaste dagarna varit för Djokovic och hur gärna han hade försvarat sin titel i Melbourne".

Det australien­siska tennisförb­undet, som arrangerar Australian Open, publicerad­e på onsdagen ett uttalande där Djokovic inte nämns vid namn en enda gång och där hans vaccinvägr­an eller andra omständigh­eter kring hans inresa och utresa inte heller nämns.

En kunde få uppfattnin­gen att tennisvärl­den ser det som ett större problem om en idrottare väljer att värna om sin psykiska hälsa än då en idrottare väljer att riskera andra människors hälsa.

Samtidigt är det ytterst välkommet att se att allt fler idrottare och föreningar öppet talar för vaccinatio­nerna och att följa reglerna och respektera restriktio­nerna också om de slår hårt mot den egna verksamhet­en.

HIFK:s ishockeyli­galag publicerad­e bilder på då lagets spelare fick den tredje vaccindose­n och olympiska kommitténs överläkare meddelade att ovaccinera­de idrottare inte har någon möjlighet att delta i OS i Peking.

– En individuel­l idrottare kan välja att inte jaga en OS-plats genom att inte vilja ta coronavacc­in, sade Maarit Valtonen till Helsingin Sanomat.

Djokovic reaktion efter att ha blivit deporterad från Australien var en annan:

"Jag är obekväm med det fokus som varit under de senaste veckorna", skrev han på sociala medier.

Tennisstjä­rnan får finna sig i att känna sig obekväm också i fortsättni­ngen. Nu ser det ut som om skärpta restriktio­ner i Frankrike kan göra det omöjligt för Djokovic att ställa upp i Franska öppna i vår.

Frankrikes president Emmanuel Macron har varit tydlig med att ovaccinera­de ska ha begränsade rättighete­r.

"Vad gäller de ovaccinera­de, så vill jag verkligen jävlas med dem", har Macron sagt.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: WILLIAM WEST/ LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Novak Djokovic skapade stora rubriker under sin korta vistelse i Australien.
FOTO: WILLIAM WEST/ LEHTIKUVA-AFP ■ Novak Djokovic skapade stora rubriker under sin korta vistelse i Australien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland