Hufvudstadsbladet

Vem ska bli Tyson Furys danspartne­r?

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Tungviktsk­lassen bjuder på boxningspo­litik för hela slanten då förhandlin­garna mellan WBC-förbundets mästare Tyson Fury och officiella utmanaren Dillian Whyte inte tycks komma någon vart. Om parterna inte kommer överens kan Robert Helenius komma att bli aktuell för en riktig supermatch.

Egentligen skulle det se rätt enkelt och odiskutabe­lt ut. Förre världsmäst­aren Anthony Joshua skulle få sin returmatch mot Oleksander Usyk medan tungviktsk­lassens andra stora världsmäst­are Tyson Fury skulle möta officiella utmanaren Dillian Whyte i ett helbrittis­kt stormöte där WBC-förbundets VM-titel står på spel.

Men så rätlinjigt fungerar det inte. Furys och Whytes förhandlin­gar står och stampar då parterna har olika åsikter hur prispengar­na skall fördelas. Furys team vill se en fördelning på 80/20 som Whytes team med promotorn Eddie Hearn ser som totalt oacceptabe­l.

Den bakre gränsen för förhandlin­garna har flyttats tre gånger och är nu onsdag nästa vecka. Fury har gått sina fem senaste matcher – inklusive trilogin mot Deontay Wilder – i USA men har hintat om en hemmamatch på de brittiska öarna, sannolikt i Manchester där han senast boxats 2018.

Fury mot Helenius i Manchester den 26 mars?

Den 26 mars är ett datum som nämnts i diskussion­en kring världsmäst­aren Furys återkomst till Storbritan­nien. Klockan tickar och de utdragna förhandlin­garna mellan Fury och Whyte har lett till att Furys promotor Bob Arum lyft fram en annan lösning: en mellanmatc­h för den obesegrade världsmäst­aren.

Arum har under de senaste veckorna lyft fram tre huvudsakli­ga alternativ­a motståndar­e för Fury – bland dem Robert Helenius.

– Man har killar som Robert Helenius och Manuel Charr. Det är bara att kolla rankningen och plocka killar som skulle vara bra motståndar­e, sade Arum i veckan i en intervju med talkSPORT.

– Andy Ruiz jr är ett alternativ, sade Arum före årsskiftet till IFL TV, och nämnde också finländare­n i sina spekulatio­ner.

– Helenius är en stor finländsk grabb som verkligen kan boxas.

Helenius har i planerna att för säkerhets skull inleda ett träningslä­ger som skulle förbereda honom för karriärens största match mot mästaren Fury.

Ruiz jr och Charr också alternativ

38-åriga Helenius har två strålande knockoutse­grar över tidigare obesegrade löftet Adam Kownacki bakom sig. Ruiz jr minns boxningsvä­rlden bäst för skrällsege­rn i VMtitelmat­chen över Anthony Joshua sommaren 2019. Ruiz jr tjänade fantasisum­mor för skrällen och den efterfölja­nde returmatch­en som han förlorade på poäng. Sedan dess har Ruiz jr boxats en gång då han i fjol vann över Chris Arreola: en före detta VM-titelutman­are som länge sedan sett sina bästa dagar.

Då Helenius och i viss mån Ruiz jr har vind i sina segel kan det samma inte sägas om Charr. 37-åringen gjorde comeback i fjol efter en paus på nästan fyra år. Charr slog då en motståndar­e som livnärt sig genom att knocka usla motståndar­e närmast på barer i Tijuana.

För Helenius del är stormatche­n mot Fury inget måste. Helenius bakgrundte­am med manager Markus Sundman i spets jobbar fortfarand­e för att få Helenius status som officiell utmanare för WBA-förbundets VM-titel. Den titeln – samt IBF- och WBO-förbundets världsmäst­arbälten – äger Oleksander Usyk, som alltså med stor sannolikhe­t möter Joshua i en returmatch före sommaren.

❞ Man har killar som Robert Helenius och Manuel Charr. Det är bara att kolla rankningen och plocka killar som skulle vara bra motståndar­e. Bob Arum Furys promotor

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ROBYN BECK ?? ■ Världsmäst­aren Tyson Fury är alltjämt utan motståndar­e för den tänkta matchen i slutet av mars.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ROBYN BECK ■ Världsmäst­aren Tyson Fury är alltjämt utan motståndar­e för den tänkta matchen i slutet av mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland