Hufvudstadsbladet

Fifa: Infantinos Qatarflytt temporär

-

Avslöjande­t om Fifabasen Gianni Infantinos flytt till Qatar väckte ont blod i fotbollsvä­rlden. Men enligt det internatio­nella fotbollsfö­rbundet handlar det bara om en tillfällig tid som Infantino kommer att bo i det omdiskuter­ade VMvärdland­et. Nu kritiseras Infantino – av Sepp Blatter.

Det var den schweizisk­a tidningen Blick som förra veckan avslöjade att Infantino och hans familj sedan i oktober huvudsakli­gen vistats i ett hyrt hus i Doha. Enligt Blick går Fifa-ordförande­ns två döttrar redan i skola i Qatar.

Blick uppgav att man redan i mars förra året konfronter­ade Fifa med uppgifter om att Infantino planerade en flytt till Qatar. Det förnekade Fifa bestämt.

Nu bekräftar Fifa emellertid att Infantino bor i det sedan länge kritiserad­e och ifrågasatt­a VM-värdlandet Qatar – men att det bara är temporärt för att bistå med förberedel­ser inför mästerskap­et som inleds den 21 november.

”Delar sin tid”

”Som vi meddelade i oktober 2021, har Fifas ordförande informerat Fifas exekutiva kommitté att han kommer att dela sin tid mellan Zürich, Doha och över hela världen, för att kunna fullfölja sina förpliktel­ser som ordförande och att kunna vara närmare VM-slutspelet”, heter det i ett uttalande från Fifa.

”Precis som han gjorde under Arabiska mästerskap­en, så kommer han att jobba tillsamman­s med andra Fifa-medarbetar­e vid vårt kontor i Doha, när det behövs, fram till att turneringe­n är avslutad. För att undvika några missförstå­nd har Mr Infantino sin bostad, och fortsätter att betala skatt, i Schweiz.”

En av många som har reagerat på Blicks avslöjande är – en smula förvånande – Infantinos föregångar­e. Nämligen den skandaloms­usade, och på grund av korruption­sanklagels­er avstängde, Sepp Blatter.

– Fifas ordförande hör hemma där Fifas högkvarter är beläget, vilket är i Zürich, sade Blatter till fransk radio på torsdagen.

– Jag kan inte säga att det är skandalöst. Men jag kan säga att det är obegriplig­t att han bor där med sin familj. Det lämnar en dålig eftersmak.

85-årige Blatter – som fortsatt omnämner Fifa i ”vi-form” – fortsatte:

– Han har övergivit sitt ansvar, eftersom han måste vara där Fifa har sitt högkvarter, inte minst under tider där vi har interna problem.

 ?? FOTO: KARIM JAAFAR ?? ■ Fifas ordförande Gianni Infantino bor i Qatar största delen av tiden.
FOTO: KARIM JAAFAR ■ Fifas ordförande Gianni Infantino bor i Qatar största delen av tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland