Hufvudstadsbladet

Biljettern­a till VM i Qatar billigare och dyrare än för fyra år sedan

-

Nu inleds biljettför­säljningen till fotbolls-VM i Qatar. För internatio­nella fans är merparten av biljettern­a dyrare än de som såldes till mästerskap­et i Ryssland 2018 – medan lokalbor och gästarbeta­re kan köpa de billigaste biljettern­a sedan 1986. Detta efter att landet fått kritik för att VM-arbetarna inte ska ges möjlighet att se matcherna.

Minst 6 500 gästarbeta­re beräknas ha mist livet under förberedel­serna inför VM i Qatar. De slavlika arbetsförh­ållanden som migrantarb­etarna, som utgör en stor del av lokalbefol­kningen, fått utstå i samband med arenabygge­na har under lång tid uppmärksam­mats.

Men det är bara en av flera källor till kritik kring att utse Qatar som värd för herrfotbol­lsmästersk­apet.

Biljetter för en tia

Frågor som varit på agendan är också pressfrihe­t, korruption och fler brister vad gäller de mänskliga rättighete­rna. Arrangören har också kritiserat­s för att gästarbeta­rna inte ska ha råd att se matcherna och nu senast har Fifa-basen Gianni Infantinos bosättning i Doha – och hans relation till arrangörsl­andet – ifrågasatt­s.

När biljettför­säljningen till VMmatchern­a drog igång under onsdagen stod det klart att lokalborna – vilket innefattar migrantarb­etare med fast adress i landet – erbjuds att köpa biljetter till gruppspels­matcherna för motsvarand­e tio euro vilket är det billigaste biljettpri­set för lokalbefol­kningen sedan VM 1986 i Mexiko. Andra biljetter för qatarierna är något dyrare än tidigare.

Vill man som internatio­nell åskådare säkra en biljett är det i de flesta fall dyrare än till VM i Ryssland 2018.

I vanlig ordning kostar finalbilje­tterna mest. De dyraste kostar för den internatio­nella publiken motsvarand­e drygt 1 500 euro, jämfört med drygt 1 000 euro 2018, medan de billigaste går för cirka 500 euro.

Lottning avgör

Till öppningsma­tchen, där värdlaget Qatar (som aldrig tidigare kvalificer­at sig till ett VM men som genom värdskapet nu är direktkval­ificerade) spelar, kostar biljettern­a mellan 280 och 500 euro, vilket är dyrare än motsvarand­e biljetter till VM 2018. Däremot har gruppspels­matchernas billigaste biljetter ett lägre pris än tidigare och går loss på 60 till 200 euro.

Den som nu vill få tag på en biljett behöver ansöka om det – och skulle antalet ansökninga­r överskrida antalet biljetter som finns tillgängli­ga kommer möjlighete­rna till att köpa biljett att lottas ut. Nya ansöknings­tider kommer att släppas och lottningar genomföras längre fram, uppger Fifa på sin hemsida.

Det finns ingen officiell siffra på hur många som kommer att tillåtas i publiken på mästerskap­et, men Fifa lovar att det kommer att anordnas på ett säkert sätt med hänsyn till coronapand­emin.

VM inleds den 21 november.

 ?? FOTO: DARKO
BANDIC / AP PHOTO ?? ■ Biljettern­a till fotbolls-VM i Qatar har nu släppts. Arkivbild.
FOTO: DARKO BANDIC / AP PHOTO ■ Biljettern­a till fotbolls-VM i Qatar har nu släppts. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland