Hufvudstadsbladet

För alla vilsna behövs fysiska platser där man kan ställa frågor

”När invånarna inte kommer till kommunen måste kommunen komma till invånarna, och det syns särskilt tydligt i vaccinatio­nskampanje­n.”

- INGEMO LINDROOS ingemo.lindroos@hbl.fi

Jag hajar till när jag ska lämna tillbaka en bok på biblioteke­t i Nordsjö. ”Ingen coronaviru­sprovtagni­ng i Nordhuset” står det på dörren. Visserlige­n kan förvirring­en ha berott på att en testbuss tidigare stod här utanför. Biblioteke­t har uppenbarli­gen haft problem med att folk som vill testa sig stiger in här.

För den som har vuxit upp med finländsk kommunal service kan det verka självklart att testningen inte ordnas i biblioteke­ts lokaler, men så är det inte nödvändigt­vis om man är nyinflytta­d och inte kan svenska eller finska.

För dem som har svårt att orientera bland olika myndighete­rs webbsidor är det extra viktigt att det finns platser där man får ställa frågor till en verklig person.

Annars kan det uppstå svårlösta situatione­r. Det syns i till exempel segregerad­e förorter i Sverige. Allt från biblioteke­t till Försäkring­skassan (motsvarand­e Folkpensio­nsanstalte­n) har flyttat bort från vissa orter, det vill säga allt det som det officiella Sverige represente­rar. Då har man ingenstans att gå för att be om råd.

I vissa förorter finns bara hyresbosta­dsstiftels­ens kontor kvar, som äger de flesta bostäderna i miljonprog­ramsområde­na. Då blir bostadssti­ftelsen det enda som represente­rar det officiella Sverige just där. En tjänsteman på hyresbostä­dernas kontor sade en gång att de svarar på frågor om allt från Försäkring­skassans bidrag till hur man kan printa ut en jobbansöka­n.

I dag kan man tänka sig att samma tjänstemän, som egentligen har hand om hyresbostä­der, svarar på frågor om hur man bokar tid till vaccinerin­g till hur man printar ut sitt vaccinatio­nsbevis.

Poängen är att ju färre fysiska platser som finns till för att ge offentlig service, desto mer hopar sig frågorna till just dem. Också vaccinatio­nsstället, i artikeln här bredvid, fick rollen som ett informatio­nskontor för vaccinfråg­or. Och på tal om biblioteke­t – det som förr var kyrkan mitt i byn är nu för tiden ett bibliotek eller ett köpcentrum. Om inte invånarna hittar till kommunen så måste kommunen hitta till invånarna. Det blir sällsynt synligt i covidtider.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland