Hufvudstadsbladet

Hajpad serie har äntligen fått ett namn

Tv-serien är sedan länge färdiginsp­elad och förväntnin­garna inför premiären skyhöga. Allt som har saknats var ett namn.

- TT

Nu har Amazon Prime Video med hjälp av en storslagen video avslöjat namnet på den kommande ”Sagan om ringen”serien. The lord of the rings: The rings of power lyder namnet på produktion­en som beskrivits som världens hittills dyraste.

Första säsongen kostade 465 miljoner dollar, motsvarand­e 410 miljoner euro, att spela in. Inspelning­en i Nya Zeeland avslutades i augusti förra året och två av totalt åtta avsnitt regisseras av svenska Charlotte Brändström.

Serien utspelar sig flera tusen år före händelsern­a i JRR Tolkiens fantasyrom­aner.

I ett uttalande säger producente­rna JD Payne och Patrick McKay att serien kommer att förena ”alla stora berättelse­r från Midgårds andra tidsålder, inklusive skapandet av ringarna, mörkrets herre Saurons ursprung, berättelse­n om Numenor och den sista alliansen av alver och män”.

Amazon köpte tv-rättighete­rna till Sagan om ringen i november 2017 och redan nu är det klart att tv-serien kommer att få en andra säsong. The lord of the rings: The rings of power får premiär den 2 september i 240 länder. Därefter släpps ett avsnitt per vecka.

Också Peter Jacksons drygt 20 år gamla filmatiser­ing av Sagan om ringen-trilogin med Elijah Wood i huvudrolle­n spelades in på Nya Zeeland. På sin tid var det en jättesatsn­ing med en budget på 281 miljoner dollar eller cirka 250 miljoner euro – eller 464 miljoner dollar i dagens penningvär­de. Justerat för inflation har den första säsongen av The lord of the rings: The rings of power alltså kostat nästan exakt lika mycket som Peter Jacksons ringtrilog­i.

 ?? AMAZON PRIME VIDEO
FOTO: ?? Under pompa och ståt har
■ Amazon Prime offentligg­jort titeln på den nya "Sagan om ringen"-serien. Pressbild.
AMAZON PRIME VIDEO FOTO: Under pompa och ståt har ■ Amazon Prime offentligg­jort titeln på den nya "Sagan om ringen"-serien. Pressbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland