Hufvudstadsbladet

Sofia Elie som introdukti­on till Foucault

- VALTER SANDELL kultur@hbl.fi

Sofia Elies debut En gång kände jag – En multimodal rehabilite­ringsroman (Förlaget M 2021) har beskrivits av såväl kritiker som förlagets marknadsfö­ringsteam som en roman om att växa upp och försöka bli sig själv, om en ung kvinnas vilja till självförst­åelse.

Malin Öhman menar i sin recension i HBL, Skriv om ångest utan att skriva om ångest (23.9.2021) att det kanske handlar om ett marknadsfö­ringsprobl­em då hennes konnotatio­ner blir snedvridna och romanen överraskar med ett stråk av sårbarhet, uppriktigh­et och längtan. Och oavsett vilken orsaken är förefaller det överraskan­de att romanens samhälleli­ga dimension fått så lite uppmärksam­het.

Elies debut kan med fördel läsas parallellt med den franska filosofen Michel Foucaults essä The Subject and Power, där han behandlar skapandet av subjektet. Foucault nämner tre modus av objektifie­ring som gör individer till subjekt, till detta varande i spänningsf­ältet mellan makt och det aktivt självmedve­tna.

Det första sammanhäng­er med vetenskape­ns status och med produktion­en av ”objektiv” kunskap om subjektet som således objektifie­rar (förtinglig­ar) livet i sig, något vi finner exempel på i Elies roman där kapitlen inleds med utdrag ur patientjou­rnaler från år 2018, tidsmässig­t i omvänd ordning med början i juni och slut i februari. ”Pat. Erbjuds åtta samtal, vill avsluta med och träffa en psykiater (…) Remiss skrivs till psykiater för vidare bedömning.”

Det andra moduset av objektifie­ring tar sig uttryck i separation­er och distinktio­ner som de mellan ”galen och förståndig, sjuk och frisk, kriminella och ’goa grabbar’”, som Foucault uttrycker det. Även detta modus finner vi i patientjou­rnalerna, men också i de reflektion­er om de gränsdragn­ingar och kategorise­ringar som vården gör och dess implikatio­ner. ”Jag gick hos en psykolog som sa att det kanske inte var bra för mig att jobba med konst.”

Det tredje och sista moduset av objektifie­ring handlar om praktikern­a genom vilka individer gör sig själva till subjekt genom att identifier­a sig i relation till bredare strukturer, ett element som frekvent återkommer i romanen. Minst samma vikt får fragmenten där berättarja­gets begär och erfarenhet stakas fram, återigen i kontrast med patientjou­rnalens språk: ”Jag träffade nya människor och glömde bort att jag inte kände dem, jag berättade allt.”

Elie och Foucault verkar göra gemensam sak mot den form av humanism som betraktar människan som ett fritt och rationellt subjekt till förmån för en blick eller en hållning som betraktar subjektet som en produkt av maktrelati­oner.

Men detta sker inte på bekostnad av berättarja­gets agens; tvärtom begagnar romanen en liknande ”metod” som Foucault där maktrelati­oner identifier­as genom att undersöka former av motstånd.

Här kan dessa former urskiljas i berättarja­gets bångstyrig­het inte endast gentemot vården, utan även mot samhällets förväntnin­gar och i jagets aktiva och ständiga slipande på linser, tillsamman­s med bland andra Eeva Kilpi och Sylvia Plath, genom vilka en förnimmels­e av världen på nya sätt blir möjlig.

 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM ?? ❞ Elie och Foucault verkar göra gemensam sak mot den form av humanism som betraktar människan som ett fritt och rationellt subjekt till förmån för en blick eller en hållning som betraktar subjektet som en produkt av maktrelati­oner.
FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM ❞ Elie och Foucault verkar göra gemensam sak mot den form av humanism som betraktar människan som ett fritt och rationellt subjekt till förmån för en blick eller en hållning som betraktar subjektet som en produkt av maktrelati­oner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland