Hufvudstadsbladet

Ett snävt fokus på militär säkerhet är problemati­skt – våga tro på fredligt samarbete

KULTURDEBA­TT Folkrätten och diplomatin ifrågasätt­s allt mer samtidigt som den säkerhetsp­olitiska debatten begränsar sig till militära aspekter. Men om vårt fokus kan vidgas så kan också våra verktyg för konfliktlö­sning bli fler. Fokusera på goda exempel o

-

Just nu är förtroende­t mellan Ryssland, Europa och USA lägre än på länge. Några första försök till samtal har brutit det totala dödläget, men den militära upptrappni­ngen och risken för konfrontat­ion består. Arbetet för att förbättra relationer­na kommer ta lång tid.

Trots det finns det fortsatt flera akuta frågor som förutsätte­r samarbete och det finns även positiva erfarenhet­er och gemensamma intressen som förenar länderna kring Östersjön, inklusive Ryssland. Hur kan Finland agera för att främja en framåtblic­kande agenda?

Hittills har den allmänna debatten begränsat sig till militära aspekter och frågan om ett eventuellt medlemskap i Nato. Samtalet saknar konstrukti­va framåtblic­kande element. Ensidighet­en riskerar spela stormakter­na i händerna och gynnar dem som vill hålla sig till krigsargum­ent. En sådan snäv diskussion ger efter för den militära logiken och åsidosätte­r allvaret i andra pressande behov och kriser: sociala, ekonomiska och ekologiska, problem som inte kan lösas militärt.

Finlands president Sauli Niinistö har en bredare blick. Han har betonat behovet av bekräftels­e av principern­a och de folkrättsl­iga åtagandena i Helsingfor­savtalet från 1975 och vill återuppliv­a Helsingfor­sandan inför Finlands ordförande­skap i Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, år 2025.

Det som i början kallades "konferense­n" om säkerhet och samarbete bestod av tre "korgar": militär säkerhet; ekonomiskt samarbete, miljö och teknologi samt den mänskliga dimensione­n, det vill säga mänskliga rättighete­r och mellanmäns­kliga kontakter. Det var framför allt arbetet inom den tredje dimensione­n som möjliggjor­de nya öppningar.

Problemati­ska trender

Respekten för alla staters gränser och icke-inblandnin­g i andra staters angelägenh­eter hör till grunderna för det moderna säkerhetss­ystemet. Republiken­s president, liksom flera andra ledare, avfärdar därmed bestämt alla försök, från ryskt eller annat håll, att påverka andra staters beslut, inklusive i fråga om medlemskap i organisati­oner och allianser.

Liksom för alla mänskliga relationer, fungerar systemet bäst om merparten av aktörerna, i synnerhet stormakter­na, håller sig till överenskom­melserna. Därför är det bekymmersa­mt att vi under en längre tid sett följande trender:

1. Stormakter­na agerar allt oftare ensidigt, utan hänsyn till folkrätten och förpliktel­ser inom FN och andra organisati­oner. Kosovo, Irak, Afghanista­n, Krim, Hongkong är några exempel efter det kalla krigets slut.

 ?? FOTO: ALEXEY NIKOLSKY ?? Säkerhetsl­äget kring Östersjön
■ är spändare än på länge. Sverige har förstärkt försvaret på Gotland och den åländska demilitari­seringen har ifrågasatt­s. På bilden syns ryska krigsfarty­g under en parad sommaren 2021.
FOTO: ALEXEY NIKOLSKY Säkerhetsl­äget kring Östersjön ■ är spändare än på länge. Sverige har förstärkt försvaret på Gotland och den åländska demilitari­seringen har ifrågasatt­s. På bilden syns ryska krigsfarty­g under en parad sommaren 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland