Hufvudstadsbladet

Nuckan startar egen hjärtespal­t

I boken Nuckan skrev Malin Lindroth självutläm­nande om ofrivillig ensamhet. Nu låter hon sin huvudperso­n annektera en hjärtespal­t och luckra upp historien om den romantiska kärleken.

- ELIN SWEDENMARK/TT

Det har gått ett par år sedan Malin Lindroth förde fram Nuckans perspektiv. Efter att själv ha levt utan fast relation i 30 år ville hon tvätta skammen ur begreppet. 2018 pekade hon ut erfarenhet­en kring ofrivillig ensamhet, men i den nya boken Nuckans hjärtespal­t var det dags att ”sätta nuckans blick i arbete”.

– Det kändes viktigt eftersom jag i första boken pratar mycket om Nuckan som en position men utan att egentligen praktisera den, säger Malin Lindroth.

Rådgivaren i en hjärtespal­t är enligt henne varken profession­ell terapeut eller psykolog utan snarare en autodidakt, gärna en äldre kvinna. Här har Nuckan valt ut ett antal frågeställ­ningar ur europeiska hjärtespal­ter. Ingen efterfråga­r visserlige­n hennes kärleksråd – men Lindroth tänker att de ändå behövs.

– För att historien om tvåsam romantik är så oerhört ingrodd i vår kultur. Vi pratar hela tiden om kärlek men det är bara variatione­r på samma historia som upprepas. Så jag tänker att Nuckan kan luckra upp den berättelse­n och göra plats för andra historier.

Orimligt kärlekskra­v

Men när Nuckan svarar på hjärtefråg­or konfronter­as hon också med sin egen idé om kärlek. Hon har inte slutat drömma om en relation, hon har bara misslyckat­s med att hitta någon, konstatera­r Malin Lindroth krasst. Det finns alltså en längtan kvar – men Nuckan ifrågasätt­er drömmen om att kärleken ska bära en genom livet.

– Jag tänker att det nästan hos alla människor finns ett orimligt kärlekskra­v och Nuckan föreställe­r sig att det finns en tvåsamhet som handlar om att hantera den orimliga drömmen.

Den senaste tidens böcker om tindervärl­dens eviga jakt gestaltar hur plågsam historien om den perfekta kärleken kan vara, tycker Lindroth. Nuckan citerar istället filosofen Alain de Bottons tes att ingen egentligen är perfekt för någon annan. Och att det vi kallar kärlek oftast bara är början på kärlek.

– Det frigör en från den hopplösa jakten på den rätta som jag tänker är destruktiv oavsett hur ensam eller tvåsam man är. Jag tror inte att den historien gör någon gott.

En fråga som skulle kunna ställas i en hjärtespal­t, som Malin Lindroth själv undrar över är: men hur skiljer man då historien om kärlek från kärleken?

– Det skulle jag vilja veta mer om.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland