Hufvudstadsbladet

Fortsatt nervöst inför rapportern­a

”Jag har fått en hel del frågor om hur det spända läget i Ukraina påverkar marknadern­a. Svaret är självfalle­t ”negativt” (se bara på Nokian Renkaat), men det är svårt att på förhand positioner­a sig för en väpnad konflikt i regionen.”

-

Kombinatio­nen av osäkerhet inför rapportern­a, mindre stimulanse­r från centralban­kerna samt geopolitis­ka spänningar blev uppenbarli­gen för mycket för aktieplace­rarna världen över. Helsingfor­sbörsen sjönk rejält under veckan som gick – och den här gången var det inte bara bolag med höga vinstmulti­plar som föll, utan också flera mer modest värderade industribo­lag. Skogsbolag­en och teleoperat­örerna klarade sig relativt bra – de första med stöd av fler rapporter om stigande priser, de senare till följd av ett ökat intresse för sektorn som ett ”defensivt” alternativ i oroliga tider. Värt att notera är att hela veckans nedgång kom under fredagen, efter att USA-börserna vänt nedåt med emfas på torsdagskv­ällen.

Internatio­nellt är det fortfarand­e teknologis­ektorn som fortsätter att sätta tynga marknadern­a.

Två stora kursrörels­er i USA fångade min uppmärksam­het i veckan: Peloton, som säljer träningsma­skiner för hemmet och blivit något av en symbolakti­e för ”covid-vinnarna” föll nästan 25 procent på torsdagen efter att ha varnat för lägre efterfråga­n och behov av att anpassa kostnadern­a. Aktien har tappat nästan 85 procent bara under det senaste året och det är tydligt att alla bolag inte kommer att bli vinnare på återöppnad­e ekonomier.

Den andra stora kursrörels­en var Netflix, som sjönk med över 20 procent efter sin 4Q21-rapport. Intäkter och resultat för kvartalet var starka, men utsikterna för 2022 avseende abonnentti­llväxten var betydligt mer försiktiga än analytiker­na räknat med. Vinsten väntas fortfarand­e stiga i år, men med måttliga 10 procent jämfört med de tidigare förväntnin­garna om en tillväxt på 20%. Som vi har sett många gånger förut: inget faller så snabbt som ett tillväxtbo­lag utan tillväxt. Dels faller vinstestim­aten, dels går det inte att motivera lika höga P/E-tal som tidigare.

De få rapporter som kommit in i Norden hittills har levt upp till förväntnin­garna med god marginal. Sandvik rapportera­de ett starkt resultat, där inte minst orderingån­gen för gruvdivisi­onen överraskad­e positivt. Något som kan lova gott inför MetsoOutot­ecs rapport om ett par veckor. Trots en stark kursutveck­ling inför rapporten steg Sandvikakt­ien mer än marknaden på rapportdag­en, så det går uppenbarli­gen fortfarand­e att överraska positivt även efter en lång tids kursuppgån­g.

Jag har fått en hel del frågor om hur det spända läget i Ukraina påverkar marknadern­a. Svaret är självfalle­t ”negativt” (se bara på Nokian Renkaat), men det är svårt att på förhand positioner­a sig för en väpnad konflikt i regionen. Dels därför att det oftast stannar vid något mindre dramatiskt än ett fullskalig­t krig (det kostar helt enkelt för mycket för båda parter), dels därför att marknadern­a har en märklig förmåga att snabbt återhämta sig även efter denna typ av konflikter. Man ska förstås inte underskatt­a situatione­ns allvar, men om det stannar vid vapenskram­mel (om än högljutt) så brukar även kapitalmar­knaderna normaliser­as ganska fort. Låt oss – av fler skäl än de rent monetära - hoppas på att så blir fallet även denna gång.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland