Hufvudstadsbladet

Skilsmässo­r är jobbiga för både barn och vuxna

– Det värsta med att ha föräldrar som är skilda är att när man bor hos den ena så saknar man den andra och ibland blir det ensamt, säger 8-åriga Jonatan Theman.

- TEXT: EMMY WIKSTRÖM

Att föräldrar skiljer sig är någonting som många barn går igenom. Skilsmässo­r kan leda till svåra känslor både hos föräldrar och barn men för många är det också en lättnad.

När Erin Theman var 7 år skildes hennes föräldrar. Hon kommer inte ihåg speciellt mycket men minns att hon kände sig arg.

– Jag hörde att mamma talade i telefon med någon kompis och sa att hon och pappa skulle flytta isär. Jag blev jättesur för jag ville inte att de skulle göra det, minns Erin som nu är 11 år.

Hennes lillebror Jonatan Theman var bara 4 år när det hände, och minns egentligen inget annat än själva flytten.

Bra att tala ut, men inget måste – Mamma ordnade så att jag skulle få tala med skolkurato­rn men jag hade inte riktigt någonting att säga. Jag blev störd när vi hade roliga timmar och kuratorn hämtade mig. Jag talade om det med mamma och efter det behövde jag

inte längre gå dit, minns Erin Theman.

Barnen får ofta två hem Nu bor de varannan vecka hos sin mamma och varannan hos sin pappa. Syskonen är överens om att det finns fördelar med båda hemmen, och omväxlinge­n kan ibland vara ganska skön.

– Hos mamma har vi roliga grannar medan pappa bor nära skolan, förklarar Erin Theman.

Föräldrarn­as hem ligger på cykelavstå­nd från varann, vilket underlätta­r.

– Om vi glömmer någonting hos den ena föräldern så kan man bara gå eller cykla efter det, säger 8-åriga Jonatan.

– Det värsta med att ha föräldrar som är skilda är att när man bor hos den ena så saknar man den andra och ibland blir det ensamt, säger Jonatan Theman.

Syskonen tycker ändå att de har tur i och med att alla kan tillbringa tid tillsamman­s ändå. Födelsedag­ar firas ihop och de har även rest tillsamman­s.

Båda föräldrarn­a har nya partner som syskonen tycker väldigt mycket om.

– Som råd till barn vars föräldrar skiljer sig skulle jag bara säga att det inte är något farligt, det blir nog bra, råder Erin Theman.

 ?? ??
 ?? FOTO: JOHAN THEMAN ?? Jonatan Theman, 8 år och Erin Theman, 11 år, bor i Esbo – varannan vecka hos pappa och varannan hos mamma. De går i Storängens skola.
FOTO: JOHAN THEMAN Jonatan Theman, 8 år och Erin Theman, 11 år, bor i Esbo – varannan vecka hos pappa och varannan hos mamma. De går i Storängens skola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland