Hufvudstadsbladet

Brunakärr får ny spårvagnsd­epå

Helsingfor­s ska bygga två nya depåer för spårvagnar de kommande åren.

- SOFIA HOLMLUND

Helsingfor­s får en splitterny depå som rymmer hundra spårvagnar på Naguvägen 3 i Brunakärr. På platsen finns just nu en bussdepå som tillhör Helsingfor­sregionens trafik (HRT). I den nya depån förvaras både bussar och spårvagnar.

Miljö- och tillstånds­sektionen vid stadsmiljö­nämnden gav grönt ljus för bygglovet under torsdagskv­ällen. Depån blir klar i slutet av 2023 och väntas kosta 150,6 miljoner euro.

Redan i fjol godkändes nya spårvagnss­kenor från Mannerheim­vägen och vidare in mot Koroisväge­n och Naguvägen.

Längs Naguvägen ligger den populära Brunakärrs koloniträd­gård. För att de som har kolonistug­or där inte ska störas av gnisslet från spårvagnar­na så bygger staden ett bullerskyd­d mot Naguvägen.

I Brunakärr tänker sig HRT att främst de vagnar som kör i stadstrafi­ken ska placeras, men även vagnar som kör ut till den nya snabbspårv­ägen på Vichtisväg­en.

Framöver kommer depåerna i Brunakärr och Forsby att bli de två viktigaste i Helsingfor­s. I Forsby finns redan en depå, men den ska rivas och bytas ut mot en ny och större byggnad som kunde stå klar 2027. En kostnadska­lkyl visar att det skulle kosta 227,5 miljoner euro att bygga den.

I anslutning till Forsbydepå­n tänker sig Helsingfor­s att det kan finnas kommersiel­la tjänster och kontor. I tillägg finns en idé om att stadens affärsverk Stara kunde flytta sin nuvarande depå i Majstad hit.

I början är det tänkt att depån rymmer 30–40 vanliga spårvagnar. Längre fram kan närmare 100 spårvagnar, både vanliga och snabbspårv­agnar, förvaras här.

Stadens nuvarande depå i Vallgård kommer att monteras ned. Vad som sker med Tölödepån längre fram är däremot oklart, men den väntas vara i användning till slutet av 2030-talet.

Just nu byggs också en depå åt Spårjokern i Kasåkern. Den väntas vara färdig i sommar.

Det har förts stora diskussion­er kring hybridkvar­teret med en kombinerad depå i Uppby på Degerö. Flera har överklagat detaljplan­en, och ärendet ligger hos förvaltnin­gsdomstole­n.

I slutet av januari godkände dock stadsstyre­lsen en utveckling­splan för spårvagnsd­epåerna. I den kan man läsa att byggandet av Degerödepå­n blir aktuellt först i slutet av 2030-talet.

 ?? FOTO: ANTTI PULKKINEN/HELSINGFOR­S
STAD ?? Den här spårvagnen är fotografer­ad på Medelhavsg­atan.
FOTO: ANTTI PULKKINEN/HELSINGFOR­S STAD Den här spårvagnen är fotografer­ad på Medelhavsg­atan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland