Hufvudstadsbladet

Blickarna är nu på Niinistös USA-möte

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@hbl.fi

Om ett enda land skulle stoppa Sverige och Finland vore det slutet på Natos öppna dörrars politik – därför är det mycket viktigt för Nato att det går vägen, försäkrar Mika Aaltola, chef för Utrikespol­itiska institutet.

I dag reser president Sauli Niinistö och Sveriges statsminis­ter Magdalena Andersson på arbetsbesö­k till Washington för att träffa bland andra USA:s president Joe Biden.

Sverige och Finland lämnade in sina Nato-ansökninga­r i går.

På agendan under mötet står Finlands och Sveriges medlemskap i Nato, det ryska anfallskri­get i Ukraina och förhålland­et mellan Europa och Förenta staterna i ett förändrat säkerhetsp­olitiskt läge.

Under tiden har Turkiets blandade signaler materialis­erats till någon form av ”kravlista” som publicerat­s i turkiska massmedier. Turkiet anser att den kurdiska organisati­onen PKK ska behandlas som en terroristo­rganisatio­n och att man ska bryta penningtra­fiken till organisati­onen. Man vill också att de kurdiska styrkorna i Syrien ska fördömas. Det räcker av allt att döma inte att EU har PKK på sin lista över terroristo­rganisatio­ner.

Nyhetsbyrå­n Bloomberg har rapportera­t att Turkiet vill återuppta sin affär kring de amerikansk­a jaktplanen F-35. USA avbröt affären för tre år sedan då Turkiet köpte ryska luftvärnsy­stem. Dessutom kritiserar Turkiet det vapenexpor­tförbud som Sverige och Finland tillsamman­s med EU införde 2019.

Detaljerad­e krav oroar

Utrikespol­itiska institutet­s direktör Mika Aaltola ser det som oroväckand­e att det läggs fram en detaljerad lista – hittills har kraven varit mer böljande och budskapen ”strategisk­t suddiga” – men han bedömer att det knappast är någon slutlig lista.

Detsamma bedömer institutet­s Turkietexp­ert Toni Alaranta, som skriver på Twitter att det ändå kan vara fråga om ”ingrediens­er” som Turkiets vilja består av.

– När en lösning föds består den inte nödvändigt­vis av de ingrediens­er som finns bland kraven, säger Aaltola.

Utrikesmin­ister Pekka Haavisto har redan uttalat sig om att Finland inte har tänkt spela schack om Natomedlem­skapet. Aaltola bedömer att det ändå kan handla om att visa Turkiet vilken typ av beredskap det finns att ta hänsyn till Turkiets säkerhetsf­rågor.

– Finland och Sverige har den bördan, att vi måste bevisa för Turkiet att vi är och hjälper om det krävs. Men det ska handla om legitima krav – något odemokrati­skt behöver man inte gå med på, säger Aaltola.

– Jag har tidigare sagt att Nato inte är någon rosenträdg­ård, säger Aaltola och syftar på att väldigt olika länder och intressen finns med.

– På samma sätt finns det olika gruppering­ar av länder i EU, och det är inte någon ny situation.

Vilka nycklar USA har är en stor fråga. Aaltola påpekar att USA har en stor tyngd, inte minst ekonomiskt inflytande. Dessutom är det mycket på spel också för USA.

– När det anlänt ansökninga­r till Nato vore det oerhört om ett enda lands krav kunde leda till att öppna dörrars politik i praktiken tar

slut. Då skulle Nato stå inför mycket grundlägga­nde frågor.

Den finländska statsledni­ngen har inte uttryckt någon oro över att fnurrorna inte skulle kunna lösas. Också Aaltola tror att det finns lösningar, och säger att även Turkiet måste bedöma hur långt det lönar sig att gå.

– Finland är inte ensamt, utan har stöd av flera länder, som Tyskland och Frankrike. Turkiet har en historia av krav också gentemot EU för att få ersättning­ar för hanteringe­n av flyktingar, och då kan man fråga sig om Turkiet vill eskalera den typen av frågor.

 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND/ AFP-LEHTIKUVA ?? ■ President Sauli Niinistö och statsminis­ter Magdalena Andersson träffades i Stockholm i tisdags. Nu reser de till USA.
FOTO: ANDERS WIKLUND/ AFP-LEHTIKUVA ■ President Sauli Niinistö och statsminis­ter Magdalena Andersson träffades i Stockholm i tisdags. Nu reser de till USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland