Hufvudstadsbladet

PKK och kurderna

- Källa: Nationalen­cyklopedin, Landguiden/ Utrikespol­itiska institutet i Sverige

● PKK (Partiya Karkeren Kurdistan) grundades 1978 som ett revolution­ärt kurdiskt vänsterpar­ti, med målet att bilda en kommunisti­sk stat i de områden i Turkiet, Irak, Syrien och Iran som beboddes av kurder.

● I Turkiet hade det under åren dessförinn­an skett dubbla militärkup­per och införts krigslagar. Den kurdiska minoritete­n erkändes inte som en egen folkgrupp (de benämndes som ”bergsturka­r” fram till 1990).

● En av PKK:s grundare och tillika ledare, Abdullah Öcalan, flydde från Turkiet till Syrien 1979 och styrde rörelsen därifrån.

● I mitten av 1980-talet utförde PKK, som kommit att bli ett slags gerillaorg­anisation, ett flertal angrepp mot turkiska mål. Det blev upptakten till ett inbördeskr­ig som pågått i årtionden. Det var mest våldsamt 1991–1993 och har krävt tiotusenta­ls liv. Bägge sidor bedöms ha gjort sig skyldiga till mängder av övergrepp.

● I polariseri­ngen har många kurder drivits till stöd för PKK även om de inte nödvändigt­vis sympatiser­ar med organisati­onens långsiktig­a mål.

● Efter millennies­kiftet har det gjorts flera försök till fredsförha­ndlingar mellan den turkiska staten och kurderna. De har bitvis resulterat i att staten gått med på att lätta på vissa lagar, men varje gång har de i slutänden kollapsat. Från 2015, och president Erdogans tillträde, har kriget och nedslagen mot kurder i sydöst i stället trappats upp.

● Abdullah Öcalan greps i Kenya i slutet av 1990-talet och dömdes till döden av en militärdom­stol, men det omvandlade­s senare till ett livstidsst­raff. Han avtjänar det på en fängelseö utanför Istanbul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland