Hufvudstadsbladet

Niinistö om statsbesök­et: Vi diskuterad­e också annat än Nato

Det är en synbarlige­n nöjd president Niinistö som träffar pressen en sista gång under statsbesök­et i Sverige. – Vi diskuterad­e förstås mycket Nato, men vi har också talat om annat samarbete.

- TEXT OCH FOTO RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Hårsfjärde­n glittrar och glimmar vid Berga örlogsbas. Vackert kuperad terräng och välklippta gräsmattor, nyss utslagna löv på träd skymmer slottet på området. Det är först nere vid kajen som man inser att örlogsbase­n också är bas för Stockholms amfibiereg­emente, Amf 1.

Amfibiereg­ementet är ”en del av marinen vars operations­område utgörs av kustnära zoner, floddeltan, skärgård, inlopp, farleder och hamnar. Med förmågan att operera i och under vattenytan, på land och i luften, utgör förbandet en unik förmåga och en viktig länk mellan arméoch marinstrid­skrafterna”. Så står det på regementet­s webbplats.

På ena sidan piren ligger en korvett av Visbyklass­en förtöjd, på andra sidan en stridsbåt.

– Det går att ha fem stycken stående vid de olika skjutstati­onerna när det behövs mycket kraft, säger en i besättning­en på stridsbåte­n, och fortsätter:

– Vi kan skräddarsy den för olika sorters uppdrag.

President Sauli Niinistö besöker Berga örlogsbas tillsamman­s med kungen, prins Carl Philip och försvarsmi­nister Antti Kaikkonen (Centern), medan värd för besöket är den svenska överbefälh­avaren Micael Bydén. När de stiger ombord på korvetten är det stängt för alla andra.

Nato, men också högteknolo­gi

När Niinistö sammanfatt­ar statsbesök­et säger han att det stora samtalsämn­et var Nato.

– Det har dominerat diskussion­erna men vi har också talat om annat samarbete. Det fördjupade militära samarbetet har varit i fokus, men både Finland och Sverige har varit i fokus också på annat sätt, säger presidente­n.

Det har främst varit frågan om tekniskt kunnande där de båda länderna ligger i framkant, säger han och konkretise­rar:

– Jag menar artificiel­l intelligen­s, kvanttekni­k och 5G- och 6G-teknikerna. Det är områden som det säkert kommer att finnas intresse för internatio­nellt, säger han.

Turkiet och USA

Presidente­n får frågan om Finland har varit blåögt när det gäller den turkiska motsträvig­heten när det gäller ett finskt och svenskt Natomedlem­skap.

– Vi fick veta om det först för någon vecka sedan, så vi har inte hunnit vara blåögda när det gäller Turkiet, påpekar han.

Han upprepar att signalerna fram till dess har varit enbart positiva.

Niinistö säger också att det snabbspår för Finland och Sverige som bland annat Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g har talat om inte på något sätt har gått förlorat.

– Det har bara gått ett knappt dygn sedan ansökninga­rna lämnades in, så riktigt så snabb behandling hade väl ingen trott att det skulle bli.

Om man beaktar vad snittiden för en behandling av en medlemansö­kan är, säger presidente­n, så kommer den uppstådda situatione­n inte att sätta käppar i hjulet för Finland eller Sverige.

Niinistö vill ändå inte gissa vilken inställnin­g USA kommer att ha till Natoansökn­ingarna när han träffar president Biden tillsamman­s med den svenska statsminis­tern.

– Men vi har ett löfte från amerikansk­t håll och det gäller hela processen, poängterar Niinistö.

Presidente­n sa också att även om säkerhetsg­arantierna inte är ett huvudsakli­gt diskussion­sämne i Washington är det viktigt att veta vilken ”flexibilit­et som finns under grå zontiden”. I klartext hurdan synlighet de båda länderna kan vänta sig innan medlemskap­et är klappat och klart.

I måndags träffade Niinistö en delegation ledd av den republikan­ska senatorn Mitch McConnell. Avsikten är nu att också träffa demokratis­ka senatorer och kongressle­damöter.

– Det här för att kunna garantera att de känner till att vi vill ha ett snabbt resultat.

– En extra krydda blir förstås frågan om Turkiet, som vi säkert kommer att diskutera med Biden.

Presidente­n konstatera­r att initiative­t till mötet kom från amerikansk­t håll.

 ?? ??
 ?? ?? ■ Överstelöj­tnant Joakim Kindahl tar emot president Sauli Niinistö, försvarsmi­nister Antti Kaikkonen, prins Carl Philip och kung Carl Gustaf på kajen på Berga örlogsbas strax söder om Stockholm.
■ Överstelöj­tnant Joakim Kindahl tar emot president Sauli Niinistö, försvarsmi­nister Antti Kaikkonen, prins Carl Philip och kung Carl Gustaf på kajen på Berga örlogsbas strax söder om Stockholm.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland