Hufvudstadsbladet

Inom den ryska eliten jäser missnöjet

Utåt står den ryska eliten bakom anfallet mot Ukraina. I praktiken betraktar många kriget som misslyckat. Ibland slinker kritiken igenom till och med på propaganda­kanalerna.

- ANNA-LENA LAURÉN Anna-Lena Laurén är HBL:s medarbetar­e i Ryssland.

– Det lönar sig inte att försöka lura sig själv. Den ukrainska värnplikts­armén är högt motiverad. Den får hjälp av USA och EU. Situatione­n kommer att bli sämre för oss.

Det säger den ryska militära kolumniste­n och översten i reserven, Michail Chodarjono­k. Och han säger det inte var som helst, utan i direktsänd­ning på ett diskussion­sprogram som sändes för några dagar sedan på en av Rysslands viktigaste propaganda­kanaler, Rossija 1.

– Man måste se på situatione­n som en helhet. På slagfältet är det stridsmora­len som avgör i sista hand. Att soldaterna är redo att blöda, att de vet vad de slåss för. Den ukrainska värnplikts­armén är motiverad, säger han.

Chodarjono­k blir gång på gång avbruten av journalist­en Olga Skabejeva, en av Kremls mest kända propagandi­ster. Hon säger att den ukrainska armén saknar yrkeskunsk­ap, något som Chodarjono­k avfärdar. Enligt honom kan en högt motiverad värnplikts­armé vara en formidabel motståndar­e.

– Vi har en helt felaktig dogm i Ryssland, enligt vilken en person som skrivit på ett kontrakt för armén automatisk­t är en yrkesperso­n. Men så behöver det inte alls vara, poängterar Chodarjono­k.

– Inom det militära är huvudsaken alltid att vara realist. Annars blir man hårt straffad av historien, konstatera­r Michail Chodarjono­k. Han avråder också från alla försök att vapenskram­la på grund av att Finland och Sverige går med i Nato.

– För guds skull – börja inte rikta några missiler mot Finland! Det skulle enbart se komiskt ut. Vårt viktigaste problem just nu är att vi befinner oss i total geopolitis­k isolation. Vi vill inte erkänna det, men vi har hela världen emot oss. Det är en situation som vi helt enkelt måste komma ut ur.

Redan den 3 februari – drygt tre veckor innan kriget bröt ut – skrev Chodarjono­k en kolumn i Nezavisimo­je voennoje obozrenie där han varnade för att ett anfall mot Ukraina vore en katastrof.

– Vissa har fått för sig att Ryssland kan besegra Ukraina militärt på några timmar. Att ingen i Ukraina är beredd att försvara den så kallade ”Kievregime­n”. Det tyder på total okunskap om stämningar­na i Ukraina. Ingen kommer att möta den ryska armén med bröd, salt och blommor, skriver Chodarjono­k.

Han är inte den enda som anmält avvikande åsikt. Redan den 9 mars sade Karen Sjachnazar­ov, regissör och chef för det statliga filmbolage­t Mosfilm, att Kreml hade felkalkyle­rat i Ukraina.

– Det är dags att erkänna en sak – på trettio år har ukrainarna lyckats konsolider­a sin nation. Centrala och västra Ukraina är eniga. Vi ser ingen särskilt välkomnand­e attityd (mot ryska armén) där. Vi trodde att ukrainska armén inte skulle försvara sig, men de slåss, sade Sjachnazar­ov på statliga Rossija 1.

– Låt oss inte förneka realiteter. Av allt att döma har här skett en felkalkyl, konstatera­de han.

Senare hotade Sjachnazar­ov dem som motsätter sig symbolen Z (som stöder ryska armén i Ukraina) med ”koncentrat­ionsläger och steriliser­ing”. Det behöver inte nödvändigt­vis betyda att han tar tillbaka sina ord. Kritiken handlar inte om huruvida det var rätt eller fel att anfalla Ukraina, utan om hur väl den ryska armén egentligen presterar på slagfältet.

Det är ett problem som blir allt svårare för Kreml att lösa. Faktum är att den ryska armén har kört fast i den ukrainska leran och att armén inte har tillräckli­gt med soldater. Och det är troligt att kritiken inom systemet kommer att öka i takt med att problemen växer.

Det behöver inte betyda ett slut på kriget. Däremot att Kreml ändrar taktik – något vi redan såg tecken på då Putin verkar ha gett upp planen att ta Kiev.

❞ Redan den 9 mars sade Karen Sjachnazar­ov, regissör och chef för det statliga filmbolage­t Mosfilm, att Kreml hade felkalkyle­rat i Ukraina.

 ?? FOTO: SKÄRMDUMP FRÅN TWITTER ?? ■ Översten Michail Chodarjono­k gick till angrepp mot Kremls krigföring i direktsänd­ning. Skärmdump från BBCkorresp­ondenten Steve Rosenbergs Twitterkon­to BBCSteveR.
FOTO: SKÄRMDUMP FRÅN TWITTER ■ Översten Michail Chodarjono­k gick till angrepp mot Kremls krigföring i direktsänd­ning. Skärmdump från BBCkorresp­ondenten Steve Rosenbergs Twitterkon­to BBCSteveR.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland