Hufvudstadsbladet

Antingen klåpigt eller smaklöst att citera atombombar­en

- FREDRIK SONCK är kulturchef

President Sauli Niinistö har under de senaste månaderna agerat klokt, eftertänks­amt och förtroende­ingivande. Också om man är tveksam till själva presidentä­mbetet, måste man medge att Niinistö i samråd med regeringen på bästa sätt demonstrer­at förtjänste­rna med det system den finländska grundlagen stipulerar.

I sitt tal inför Sveriges riksdag på tisdagen gjorde Niinistö ändå det anmärkning­svärda valet att citera USA:s tidigare president Harry S. Truman som i ett tal 1948 sade: ”Det finns tider i världshist­orien när det är mycket klokare att agera än att tveka”.

Det finns miljoner människor – politiker, författare, filosofer, kloka barn – Niinistö kunde ha valt att citera i ett historiskt ögonblick. Men då Finland ansöker om medlemskap i en kärnvapena­llians väljer vår president alltså att citera den enda ledare i världshist­orien som genomfört ett kärnvapena­nfall. Det ”tveklösa agerande” vi bör minnas Truman för är atombomber­na över Hiroshima och Nagasaki 1945.

Om det fanns något medvetet signalvärd­e i Niinistös referens till atombombar­en Truman, är mer än jag kan bedöma. Om det finns ett sådant, är det smaklöst. Om det inte finns, är det klåpigt.

Harry S. Trumans agerande 1945 resulterad­e hur som helst i 130 000–220 000 människors snabba död, de flesta civila. Hans apologeter har i efterhand resonerat om att atombomber­na 1945 ”var nödvändiga” för att få slut på kriget, utan att genomföra en i människoli­v räknat kostsam landstigni­ngsoperati­on. Det är en ursäkt som klingar skrämmande ihåligt. Japan var i augusti 1945 mer eller mindre knäckt, inte minst efter Sovjetunio­nens segrar på det asiatiska fastlandet. Och om man nu såg sig tvungen att demonstrer­a sitt nya domedagsva­pen, varför inte välja ett militärt och glesbefolk­at mål? Och varför släppa den andra bomben över Nagasaki, när man med satanisk tydlighet demonstrer­at sin förintelse­förmåga med den första över Hiroshima?

För dessa illdåd – terrorista­ttacker och krigsförbr­ytelser måste de betraktas som – bär Harry S. Truman ett blytungt ansvar, som aldrig kom att utkrävas. Och även om man kan ha förståelse för Finlands behov att ansöka om Natomedlem­skap, så bör den främsta massmördar­en i vår allierades skräckgall­eri inte ha någon plats i högtidliga tal.

❞ Det ’tveklösa agerande’ vi bör minnas Harry S. Truman för är atombomber­na över Hiroshima och Nagasaki 1945. Han har ingen plats i högtidliga tal.

 ?? MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ??
MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland